Ultrazvučna dijagnostika i fizikalna terapija: efikasna dijagnostika lečenje povreda
Foto: Promo/Promo

Otuda, nije redak slučaj da se primeni ultrazvučna dijagnostika kako bi se izvršila vizuelizacija unutrašnjih organa, tkiva i struktura unutar tela. Ova tehnika snimanja koristi visokofrekventne zvučne talase koji se prenose kroz sondu, a na osnovu kojih se proizvode slike unutrašnjih struktura tela. Zbog toga što je bezbedna i neinvanzivna, a pri tom ne koristi zračenje, ultrazvučna dijagnostika predstavlja najčešće korišćenu metodu snimanja. Široka oblast primene ultrazvučne dijagnostike omogućava da se izvrši snimanje različitih delova tela, uključujući srce, jetru, bubrege, žučnu kesu, pankreas, štitnu žlezdu, jajnike, matericu i krvne sudove, ali i koštano – zglobni sistem. Na taj način, omogućava se pružanje informacija o stanju konkretnog područja koje je predmet ultrazvučne dijagnostike. To dalje omogućava da se postavi dijagnoza, ali i primeni adekvatan oblik lečenja ili fizikalne terapije. U kombinaciji sa fizikalnom terapijom, ultrazvučna dijagnostika koštano – zglobnog sistema omogućava dijagnostikovanje ali i praćenje stanja povreda i toka oporavka.

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika, poznata i kao ultrasonografija, je medicinska tehnika snimanja koja koristi visokofrekventne zvučne talase za proizvodnju slika unutrašnjih organa, tkiva i struktura unutar tela. To je neinvazivan, bezbedan i bezbolan način za dijagnozu i praćenje različitih stanja, uključujući mišićno – skeletne povrede, tumore i stanja koja utiču na organe.

Ultrazvučna dijagnostika se koristi za pregled i pružanje informacija koje se odnose na rad:

  • Srca,
  • Krvnih sudova,
  • Štitne žlezde,
  • Jetre,
  • Bešike,
  • Bubrega,
  • Ženskih reproduktivnih organa.

U zavisnosti od oblasti koja se posmatra, zavisi i način pripreme za pregled ultrazvukom. Ultrazvuk može pomoći u dijagnostikovanju širokog spektra zdravstvenih problema, a na osnovu identifikovanih promena u strukturi koja se posmatra. Na taj način, primenjuje se određena terapija i postupak lečenja i oporavka.

Ultrazvuk koštano – zglobnog sistema

Jedna vrsta ultrazvučne dijagnostike jeste i ultrazvuk koštano – zglobnog sistema. Ovaj metod pregleda se može koristiti za dijagnozu i praćenje širokog spektra stanja, uključujući prelome, uganuća, artritis i tendonitis. To je neinvanzivna metoda snimanja koja se posebno koristi za dijagnostikovanje stanja koja je teško otkriti drugim oblicima snimanja, kao što su rendgen snimci ili MRI. Za razliku od ovih metoda snimanja, ultrazvuk koštano – zglobnog sistema ne uključuje izlaganje jonizujućem zračenju, a i cena je znatno niža.

Ultrazvučna dijagnostika i ultrazvuk koštano – zglobnog sistema: priprema i pregled

Tokom ultrazvučne dijagnostike i ultrazvuka koštano – zglobnog sistema, transduktor se postavlja na područje koje se pomsatra i na osnovu visokofrekventnih zvučnih talasa koji prodiru u kožu i odbijaju se od kostiju i tkiva dobija se slika područja koje se ispituje.

Priprema za dijagnostički ultrazvuk zavisi od dela tela koji se ispituje, pa tako neke vrste dijagnostičkog ultrazvuka ne zahtevaju nikakvu prethodnu pripremu.

Na primer, za ultrazvuk abdomena, možda ćete morati da prilagodite ishranu ili ne jedete i ne pijete ništa osim vode nekoliko sati pre pregleda. Sa druge strane, za pregled bešike potrebno je da bešika bude puna prilikom pregleda.

Kada je reč o ultrazvučnoj dijagnostici koštano – zglobnog sistema, ne postoji nikakva posebna priprema. Ipak, u konsultaciji sa lekarom svakako ćete dobiti informacije o tome da li je za ultrazvučnu dijagnostiku koja Vam je potrebna neophodno izvršiti određene pripreme.

Uloga ultrazvučne dijagnostike u fizikalnoj terapiji

Ultrazvučna dijagnostika i fizikalna terapija su dva odvojena medicinska modaliteta koji se mogu koristiti zajedno za dijagnostikovanje i lečenje širokog spektra stanja i povreda. I dok se ultrazvučna dijagnostika koristi za identifikovanje i procenu stanja povreda, fizikalna terapija ima za cilj da se fokusira na vraćanje:

  • Pokreta,
  • Funkcionalnosti i
  • Pokretljivosti.

Na osnovu dijagnostičkog ultrazvuka, fizikalna terapija može biti posebno efikasna u određivanju pravilnih vežbi, manuelne terapije i drugih aktivnosti za poboljšanje snage, fleksibilnosti i opsega pokreta. Dakle, u kombinaciji ultrazvučne dijagnostike i fizikalne terapije ostvaruje se sveobuhvatan pristup dijagnostici i lečenju mišićno – skeletnih povreda i stanja. Na primer, ultrazvučna dijagnostika se može koristiti za identifikaciju specifične lokacije i obima povrede, dok se fizikalna terapija može koristiti za razvoj prilagođenog plana lečenja koji se odnosi na specifične potrebe pacijenta. Isto tako, ultrazvučna dijagnostika se može koristiti kako bi se pratio napredak i efekat fizikalne terapije.

Brz i efikasan oporavak u Poliklinici Gracia Medika: sve na jednom mestu

Dijagnostički ultrazvuk se, u praksi, pokazao efikasnim podjednako kao i MRI, posebno kada je u pitanju procena stanja određenih unutrašnjih organa i koštano – zglobnog sistema. Pored toga, ultrazvučna dijagnostika je posebno efikasna u praćenju stanja u vreme oporavka, i to nakon povreda tetiva, mišića i ligamenata. U Poliklinici Gracia Medika koristimo dijagnostički ultrazvuk za različite potrebe, od pregleda štitne žlezde, srca, krvnih sudova, i drugih unutrašnjih organa do procene stanja i identifikacije povreda koštano – zglobnog sistema.

Kombinacija ultrazvučne dijagnostike i fizikalne terapije omogućava da naš tim fizioterapeuta, u skladu sa nalazom ultrazvučne dijagnostike, kreira individualni plan oporavka kako bi se ostvario ključni cilj: vraćanje opsega pokreta, funkcije i pokretljivosti kod pacijenata sa širokim spektrom stanja i povreda.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading