glavobolja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najveći broj ljudi će se odlučiti za brzo rešenje, u vidu paracetamola, ibuprofena ili nekog drugog analgetika, ali neke vrste glavobolje mogu da se reše i drugačije.

Dovoljno sna

Brojne studije ističu zdravstvenu važnost dovoljnog spavanja. Preporuke se razlikuju, pa se za uzrast od 18 do 80 godina savetuje od 6 do 11 sati sna. Uži prosek bi bio između 7 i 9 sati, a najvažnije je da se vi osećate potpuno odmorni.

Obratite pažnju na zube

Često se događa da jutarnja glavobolja ima poreklo u stezanju vilica koje se događa tokom sna. Proverite kod svog stomatologa u kakvom su vam stanju vilice i zatražite, eventualno, štitnik za zube koji će vam pomoći da se rešite ovog problema.

Svaki dan radite vežbe za vrat

Provedite barem minut-dva dnevno u ciljanim vežbama. Možete da ih radite i sedeći, na primer, tako što ćete prisloniti dlan na obraz i uho, pa ga pritiskati glavom tako da osetite otpor. Gurajte desetak sekundi pa promenite stranu.

Unesite više tečnosti

Dehidratacija vrlo često može da izazove glavobolju. Trudite se da svakog dana popijete barem 8 velikih čaša vode. Ako ste propustili da to uradite nekoliko sati i ako onda osetite glavobolju, pokušajte da prvo popijete čašu-dve vode pre nego što se odlučite za analgetik. Pijte polako, gutljaj po gutljaj, na minut-dva, kako bi se tkiva polako hidrirala ponovo.

Masaža vrata

Rešenje za tenzionu glavobolju, vrhovima prstiju ispritiskajte koren lobanje, a može biti dovoljno i po samo par minuta ovakve masaže.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading