TEMPERATURA SKOČI NA 40 PA SE POJAVI OSIP! HFMD virus hara među decom, ovo su simptomi, lečenje i prevencija (FOTO)
Foto: Shutterstock

Bolest šaka, stopala i usta (na engl. Hand, Foot and Mouth Disease - HFMD) je česta, kontagiozna bolest izazvana različitim virusima, koja se najčešće javlja tokom leta i rane jeseni. Obično pogađa odojčad i malu decu uzrasta ispod 5 godina.

Koji su simptomi i znaci?

Vreme inkubacije bolesti, tj. period od kontakta do ispoljavanja simptoma bolesti, iznosi 3 do 6 dana. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, bolom u guši i sekrecijom iz nosa, slično kao kijavica. Javljaju se i gubitak apetita i malaksalost, a neki pacijenti mogu da imaju bolove u stomaku i ređu stolicu. Potom se javljaju sitni plikovi (koji ubrzo pucaju) na različitim delovima tela (na jednom ili na nekoliko mesta):

U usnoj duplji – na unutrašnjoj strani obraza, desnima, jeziku, tvrdom nepcu
Prstima
Dlanovima
Tabanima
Pelenskoj regiji

Ovo biste trebali da znate ukoliko vaše dete ima HFMD.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma, pregledom deteta i registrovanjem promena na tipičnim mestima. Detekcija tipa virusa nije neophodna. Važno je obavestiti vrtić ili školu koju dete pohađa da bi se informisali i ostali roditelji.

Kako se prenosi?

Ovo zarazno oboljenje se prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom sa sekretima iz nosa i grla, pljuvačkom, tečnošću iz plikova ili stolicom zaraženih.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @naoko.e0915

 

Apetit kod dece sa HMFD

S obzirom da će dete koje ima HMFD imati bolove u grlu, a verovatno i plikove u ustima, apetit deteta će biti znatno manji. Bitno je da to uvidite na vreme te da ne dajete detetu krupnu hranu, kao i preterano toplu i kiselu hranu, ali i tečnost.

Lečenje i prevencija

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma. Lečenje je simptomatsko, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija deteta, a u slučaju da se javi povišena telesna temperatura dati sredstvo za smanjenje temperature i eventualno bola prema savetu lekara, piše bebac.com.

Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima je potrebno pooštriti mere opšte i lične higijene.

Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa inficiranim osobama može smanjiti mogućnost prenošenja bolesti.

Lokalno se na promene nanose regenerativne kreme do epitelizacije kože.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading