Bil Gejts
Youtube/Printscreen
Bil Gejts

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, objavio je prošle nedelje da napušta svoje mesto u odboru firme kako bi imao više vremena da se posveti svojim filantropskim poduhvatima.

Tim povodom je na forumu "Reddit" odgovarao brojnim forumašima iz celog sveta na njihova pitanja, između ostalog i o pandemiji korona virusa.

Kako je procenio u svojim odgovorima na Redditu, obustava normalnog života bi po njegovom mišljenju mogla da potraje i 10 nedelje, čak i ukoliko se situacija bude dobro razvijala.

- Ako neka zemlja bude dobro sprovela obustavu normalnog života i ako dobro bude testirala građane na korona virus, sve bi možda moglo da se vrati u normalu u periodu od 6 do 10 nedelja, jer bi bilo malog broja zaraženih - piše Gejts na Redditu.

Gejtsova fondacija za krizne situacije koju je prouzrokovala pandemija korona virusa izdvojila je veliku sumu novca, a mogla bi da ide i na 100 miliona dolara. Bil Gejts dugo unazad upozoravao je da je svetu pretila ovakva pandemija.

 

A kako je sada rekao na forumu, najviše ga brinu sledeće stvari:

- Brine me šteta koju će pretrpeti ekonomija, ali me još više brine kako će ovo uticati na zemlje u razvoju koje ne mogu da izvedu socijalno distanciranje na isti način na koji mogu bogate zemlje, i koje nemaju velike bolničke kapacitete - kaže Gejts, dodajući i da bi svi trebalo da se pridržavaju mera izolacije i socijalnog distanciranja kako bi se obuzdala pandemija.

- To će nam pomoći da vratimo život u normalu što pre i da oborimo broj novih slučajeva zaraze. Moramo da ostanemo smireni iako je reč o situaciji bez presedana - kaže Gejts.

Forumaši su ga pitali i zna li nešto o lekovima koji će se koristiti za korona virus, pošto se dosta govorilo o lekovima koji se primarno koriste za borbu protiv nekih oblika malarije.

- Mnogo lekova se trenutno ispituje i to jeste jedan od njih. Ako se ispostavi da pomaže, moramo da se postaramo da stigne do onih kojima je najpotrebniji jer ga ima u ograničenim količinama - kaže Gejts, koji prognozira da bi prva vakcina mogla da se pojavi u periodu od oko 18 meseci, ukoliko sve ide kako treba.

 

Gejts i njegova fondacija, podsetimo, godinama se bore protiv malarije koja je prema podacima iz 2017. godine pogodila 200 miliona ljudi. Gejtsova fondacija je do danas za borbu protiv malarije donirala oko 2,9 milijardi dolara, a dodatne dve milijarde donirala je za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.