Koronavirus u Italiji
EPA
Koronavirus u Italiji

EPA

Foto: EPA

Eksperiment čiji je cilj bio suzbijanje širenja kovida-19 sproveden u italijanskom gradiću Vou u regiji Veneto rezultirao je eliminacijom novih slučajeva. Zbog čega je bio toliko uspešan?

Zdravstveni radnici u ovom italijanskom gradu su testirali svih 3.300 stanovnika na korona virus više puta, bez obzira na to da li su pokazivali simptome kovida-19 ili ne, piše "Financial Times".

korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada bi se utvrdilo da li je neko pozitivan na korona virus, on i sve osobe sa kojima je bio u kontaktu odlazili bi u karantin.

Andrea Krizanti koji je stručnjak za zaraze na Carskom koledžu u Londonu i koja je učestvovao u eksperimentu u italijanskom gradu, apelovao je na sve države koje ograničavaju testiranje, a među kojima su Velika Britanija i Amerika, da slede ovaj primer. On smatra da je rešenje u temeljnom testiranju.

"U Velikoj Britaniji postoji dosta zaraženih koje u potpunosti ignorišu. Mi smo uspeli da ove sprečimo širenje zaraze tako što smo pronašli "utopljene" zaražene i izolovali ih. To je bilo ključno", rekao je Andrea za "Financial Times".

Pristup koji je primenjen u eksperimentu - temeljno testiranje i izolovanje zdravih osoba podržava i Svetska zdravstvena organizacija koja je ove nedelje pozvala sve zemlje da agrevino pristupe testiranu.

Kao dokaz za to, navedne su Južna Koreja i Tajvan koje su do određene mere uspele da suzbiju zarazu.

"Naša ključna poruka je: "Testirajte, testirajte, testirajte'", rekao je u ponedeljak Tedros Adhanom Gebrejsus, direktor SZO.

Detalji eksperimenta

Andrea Krizanti je dodao da je eksperiment koji je ona ocenila kao "neobičan i slučajan", doneo uvidu u celovitu epidemiološku sliku bolesti.

A sam eksperiment se ovako odvijao. Testiranje je počelo brzinski donetom odlukom nakon što je 22. februara u italijanskom gradiću umrla prva osoba zaražena kovidom- 19.

Nije još jasno zašto je broj zaraženih korona virusom na severu Italije drastično porastao pre širenja virusa u ostalom delu Evrope. A dr Krizante smatra da je razlog veza tog dela zemlje sa Kinom na privrednom nivou.

Koronavirus u Italiji

EPA

Foto: EPA

Nakon prvog kruga testiranja pokazalo se da je tri odsto stanovnika inficirano korona virusom. Polovina njih nije prikazivala nikakve simptome zaraze.

Usledila je izolacija zaraženih pa drugi krug testiranja, koji je urađen deset dana kasnije. Rezultati su bili 0, 3 odsto manje obolelih.

Tokom drugog kruga testiranja identifikovano je šest zaraženih osoba koje nisu imale nikakve simptome. I one su stavljene u karantin.

"Da ih nismo prepoznali, zaraza bi nastavila da se širi", rekao je Andrea Krizanti.

Šta rade ostale zemlje?

Za razliku od grada u Italiji Velika Britanija i Holandija primenjuju princip "imunitet krda" koji podrazumeva puštanje širenja zaraze kako bi se stekla otpornost na zarazu.

Ovaj metod ne preporučuje Dorit Nican, sukordinatorka za hitne slučajeve SZO, koja je istakla da se princip ne treba primenjivati jer se ne zna dovoljno o kovidu-19.

Pojedine zemlje menjaju strategiju, a među njima je i Britanija koja je ove nedelje najavila povećanje opšteg testiranja.

Testiranje se nastavlja i u italijanskom gradu u regiji Veneto gde se dnevno uzme oko 11 hiljada briseva.

laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Ako neko pozove naše specijalne telefonske brojeve i kaže da je bolestan, testiraju se svi članovi porodice te osobe, svi njeni prijatelji i svi koji žive u njenoj blizini", dodao je Krizanti.

Podršku testiranju dao je i Luka Caja, predsenik Veneta i pokretač projekta u gradu Voi.

"Zaražean osoba koja nema simptome može da prenese virus na 10 ljudi. Brisevi mogu da spasu živote", rekao je.

Italija je nedeljama bila najugroženija zemlja u Evropi. Statistika kaže: 31,506 zaraženih, 2,503 preminulih i 2,941 onih koji su pobedili kovid-19.

Telefon, poruke, dopisivanje,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja

za pitanja u vezi sa korona virusom:

064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije

“Dr Milan Jovanović Batut”:

011 2684 566

 

Komentari (1)

Marija

21.03.2020 10:21

Svi koji su se vratili juce vidi se na aerodromu setaju bez maske ,ZASTO. Sve njih je trebalo odmah testirati i u strogi karantin,Testirati sto vise gradjan je pozeljno jedino neznam da li Srbija ima sovoljno potrebnih sredstava,