Maslinovo ulje
shutterstock
Maslinovo ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

Lekovitost maslinovog ulja poznata je mnogim narodima još od davnina, kada se smatralo simbolom zdravlja i čak ga je Hipokrat koristio u lečenju više od 60 različitih bolesti. Stari Kinezi su verovali da ima sposobnost neutralizacije otrova u organizmu, a primena maslinovog ulja je toliko učestala da se koristi u svim svetskim kuhinjama, ali i kozmetičkoj industriji.

Pored Italije, Portugalije i Španije maslinovo ulje koje se odlikuje posebnim kvalitetom dolazi i iz Grčke. Ako su vam primamljiva čuvena grčka ostrva kao što su Zakintos, Lefkada, Skijatos ili Kefalonija, letovanje 2020 je odlična prilika da isprobate njegovo čudotvorno dejstvo. Kefalonija je poznata po plantažama maslina, odličnom siru, jakom vinu i zlatnom medu.

Vitamini kojima je bogato maslinovo ulje
Maslinovo ulje vam može ponuditi mnoštvo vitamina među kojima je i vitamin A, koji je snažan antioksidans, jača imunitet i odličan je za očuvanje zdravlja očiju. Vitamin D pomaže u borbi sa mnogim bolestima, kao što su dijabetes, psorijaza, astma i brine o zdravlju zuba i kostiju.

DA LI JE MASLINOVO ULJE VAŠ IZVOR ZDRAVLJA?

 

Zahvaljujući vitaminu E maslinovo ulje se smatra jednim od najdelotvornijih proizvoda koji utiče na očuvanje zdravlja srca i kardiovaskulrnog sistema. Vitamin K deluje na zgrušavanje krvi i od velike je pomoći u gradnji tkiva i kostiju.

Pored vitamina ovo ulje sadrži hlorofil, lecitinom, karoten i polifenol, koji smanjuju loš holesterol, a ništa manje nisu zaslužne za očuvanje moždanih aktivnosti i poboljšanje pamćenja. Zbog visokog procenta antioksidansa utiče na suzbijanje negativnog delovanja slobodnih radikala, koji mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Lekovita dejstva maslinovog ulja
Brojna istraživanja dokazala su lekovito dejstvo ovog proizvoda počev od suzbijanja upalnih procesa i stvaranja lepe boje tokom sunčanja, pa do prevencije najtežih bolesti. Maslinovo ulje pozivitno utiče na celo telo i preporučuje se njegova svakodnevna konzumacija.

Zaštitite kardiovaskularni sistem
Za razvoj kardiovaskularnih bolesti glavni uzroci su hronične upale i oksidativni stres, a kako bi se smanjio rizik od ovih oboljenja preporučuje se konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protivupalnim nutritijentima.

Masline

Profimedia

Jedna od takvih namirnica je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje sadrži 75 odsto svoje masnoće u obliku oleinske kiseline, koja je zadužena za balans LDL i HDL holesterola. Ukoliko su hormoni u disbalansu doći će do ateroskleroze, srčanih bolesti, pa i moždanog udara. Zbog toga upravo narodi sa Mediterana imaju najniži procenat kardiovaskularnih bolesti u Evropi.

Smanjite rizik od raka
Jedna do dve kašičice maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od raka dojke, sistema organa za disanje i gornjeg probavnog trakta zahvaljujući polifenolima. Oni imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva, koja odlično deluju na smanjivanje rizika od najmoćnije bolesti današnjice. Mnoge vrste raka nastaju kao posledica stresa ili hronične upale.

Efikasno otklonite probavne probleme
Maslinovo ulje pospešuje proizvodnju enzima probave, a osim toga otklanja probreme kiseline u želucu, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora. Pomoću polifenola ovo ulje usporava rast nepoželjnih bakterija, uključujući i one koje izazivaju infekcije probavnog trakta. Neki od njih mogu zaustaviti i rast Helicobacter pylori koja je odgovorna za pojavu čira na želucu.

Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

Ostala lekovita dejstva

Osim pomenutog pozitivnog uticaja maslinovo ulje pomaže u snižavanju temperature, lečenju opekotina, ublažava problem hemoroida, hepatitis, dijabetesa i dr. Maska od ovog ulja može obnoviti ispucalu i suvu kosu i vratiti joj sjaj kao i prirodnu jačinu. Sve što je potrebno je pomešati ga sa medom i vaša kosa će izgledati zdravo i meko uz dodatni sjaj.

Kako odabrati dobro maslinovo ulje?
Prva važna stvar kod odabira dobrog maslinovog ulja je miris, jer je kvalitetno voćkastog mirisa i može se osetiti aroma paradajza, badema, pa čak i banane. Na drugom mestu je gorčina i oporost, a kod dobrog maslinovog ulja nijedna od ove dve karakteristike ne sme da se razlikuje više od dva podeoka na skali od 1 do 10.

Na svakoj ambalaži mora da bude naznačeno poreklo, a najvažnije da dolazi iz strogo kontrolisanih područja. U Italiji, Portualiji i Španiji označeno je sa DOP, u Francuskoj sa AOP, dok je u Grčkoj POP-PGE. Ako se na ambalaži pominje više zemalja to verovatno znači da je slabijeg kvaliteta.

Testirajte sami kvalitet maslinovog ulja
Za proveru kvaliteta pobrinuće se vaš nos i pre mirisanja sipajte ulje u malu čašicu, prekrijte je šakom i okrećite oko 30 sekundi. Idealna temperatura testiranja je 27 stepeni i bilo bi dobro da je postignete prilikom rotiranja. Nakon toga duboko udahnite i trebalo bi da osetite neku od voćnih aroma.

Možete isprobati i ukus i ukoliko osetite gorčinu to znači da je ulje zdravo, jer sadrži više antioksidansa. Nakon isprobavanja trebalo bi da osetite zaostali ukus, jer što on duže traje to je bolji kvalitet. Ako želite da testirate više vrsta odjednom između probe pojedite zelenu jabuku kako biste neutralisali arome prethodnog maslinovog ulja koje ste testirali.

PROČITAJTE JOŠ: