Majstor
Shutterstock
Majstor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Malo ko nije imao problem sa majstorima. Kako niko ne zna sve da popravi upućeni smo, ili bolje reći osuđeni, na razne majstore, ali i one koji sebe tako nazivaju. Kako razlikovati pravog od priučenog ili od prevaranta? Hoćete li učiti na tuđim ili svojim greškama, odlučićete sami, a mi ćemo vam dati nekoliko smernica za odabir pravog majstora.

1. Jasno definišite šta treba popraviti ili uraditi

Rečenica „hoću da renoviram stan ili kuću” obično je meka za razne priučene, nazovimajstore, koji lepo pričaju, obećavaju da mogu napraviti palatu od 50 kvadrata za male pare, a za plaćanje uvek govore „lako ćemo”.

Upuštanje u avanturu renoviranja nekretnine je ravno igranci izgradnje nove na legalan način, sa svim papirima i krajnje neizvesnim krajem, što vremenski, što finansijski. Uvek se prvo dobro raspitajte koliko šta košta i šta tačno treba da se uradi i šta, u stvari, želite. Niste prvi koji to radi. Uvek saslušajte nekoliko različitih iskustava, pa razmislite za šta imate vremena i novca. Kada je o kućnim aparatima reč, uključujući i motorna vozila, izbor je jednostavan. Treba zvati majstora, ali pravog.

Majstor

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

2. Preporuka ili oglas?

Uvek pre savetujemo preporuku (ili više njih za istu osobu) nego oglas ili flajer iz poštanskog sandučeta. Tu je i jedno uputstvo za žene, vlasnice četvorotočkaša – kako, po definiciji, ne želite da se razumete u sastavne delove automobila niti njihov rad, preporučujemo ovlašćene servisere. Da li su zaista ovlašćeni, proverićete na Internetu ili u zastupništvu proizvođača vašeg automobila. Uvek tražite da vam se izda servisna knjižica i u nju unesu podaci o popravkama i zamenama delova, kao i urađenim servisima. Ovlašćeni serviseri su skuplji od ostalih, ali ćete imati garanciju.

Majstor

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Za hrabrije dame prenosimo dugogodišnje iskustvo sa majstorima za automobile: možete verovati majstoru kod koga taksisti održavaju svoja vozila. Oni su, obično, pouzdani, korektni i nisu skupi. Po pravilu održavaju samo jednu marku vozila i uglavnom su malo udaljeniji od grada.

3. Opasnosti od loše izvedenih radova

Osim što će vas loše urađen posao dovesti do ivice nervnog sloma, postoji još mnogo, daleko opasnijih situacija u koje možete zapasti zbog loše odrađenog posla i nestručne intervencije na nekom aparatu ili na kućnim instalacijama.

Naročito je opasna situacija ukoliko ste uzeli kredit poslovne banke za adaptaciju i rekonstrukciju na nepokretnostima. Banka će, osim upisa hipoteke na vašoj nepokretnosti, tražiti i obavezno osiguranje stana.

Ukoliko se dogodi neki od slučajeva koji je predviđen za isplatu štete, trebalo bi da, uz odgovarajuće dokaze, procenitelju dokažete da su preduzetnik ili firma registrovani za tu vrstu delatnosti, stručno obavili radove.

Majstor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

4. Kome se žaliti

Zakonska regulativa se, nažalost, malo bavila zaštitom korisnika majstorskih usluga. Zakon o zaštiti potrošača je to donekle uspeo, ali, za sada, on ne nudi ništa više od dugotrajnih sudskih parnica. Možete parnicu pokrenuti sami i bez društva za zaštitu potrošača, ali morate posedovati materijalne dokaze da vam je neko zaista izveo radove i morate ubediti sud da su oni loše i nestručno izvedeni, pa je zbog toga nastala šteta na nekretnini, nekom kućnom aparatu ili na vozilu. Kako troškovi postupka padaju na tužioca, dok se ne dokaže i to pravosnažno, da je tuženi kriv, pitanje je koliko ljudi će imati finansijske snage da dobije odštetu od izvođača radova.

5. Ništa ne plaćati unapred

Kada vam majstor dođe u kuću da renovira kupatilo, radi parket, menja instalacije ili nešto drugo i na prvi pogled vam kaže cenu radova, ne bi bilo dobro da mu verujete, a još manje da ga angažujete. Možda može, na jedan pogled, da proceni površinu prostora i približan obim radova, ali vi, do samog kraja, nećete znati koliko će to trajati, a još manje koliko će koštati. Koliko ćete se iznervirati, ne možete ni da sanjate. Uvek tražite tačnu specifikaciju radova (koliko će materijal da košta, koliko „ruke”, šta može da bude nepredviđeni trošak, kada je početak radova). Izbegavajte plaćanje unapred, to će vam dati ozbiljniju garanciju da će radovi biti okončani i to na način koji ste želeli. Staro je pravilo da oni koji imaju dosta novca, „imaju zmije u džepovima” i neretko, ostaju dužni majstorima, dok drugi, sa znatno nižim primanjima, isplaćuju u celosti i uglavnom, unapred. Dakle, ponašajte se bar jednom kao bogataši.

Novac, dinari

Shutterstock

Foto: Shutterstock

6. Strpen-spasen

Za građevinske poduhvate u vašem stanu, važi osnovno pravilo: „Strpen-spasen”. Odnosno, mnogo puta premerite pre nego što bilo šta presečete. Ako već slušate preporuke prijatelja i poznanika, onda dobro razgledajte šta je preporučeni majstor ili preduzimač, sa timom majstora uradio, da li se to i vama sviđa, kao i da li biste želeli da takvo nešto bude i u vašem stanu. Rokovi završetka građevinskih radova su u ovoj zemlji na nivou vremenske prognoze: „Kiša će padati, a možda i neće”.

Ukoliko želite da sačuvate nerve bolje je da angažujete preduzimače sa ekipom radnika i registrovanom firmom. To će vas koštati više nego da angažujete majstore pojedinačno, ali ćete bar imati koga da jurite za naknadu štete nastale neispravnim i nepravilnim izvođenjem radova. Angažovanje pojedinačnih majstora za svaku poziciju radova oduzima više vremena i ima mnogo praznog hoda, ali zato bi trebalo da bude jeftinije. Kao i kod lekara, ne postoji jedan čovek koji leči sve bolesti i zna da izvodi sve građevinske radove, a da to bude dobro.