bomba torta
printscreen/recepti
bomba torta

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika šećera

200 g. mlevenih oraha

2 kašike brašna

1 kašikica praška za pecivo

Fil:

250 g. maslaca ii margarina

300 g. mleveneg keksa

200 g. mlevenih oraha

6 žumanaca

1,5 dcl. gustog soka od breskve ili djus ili mleko, po želji

200 g. šećera

Karamelizovano šne od belanaca:

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika šećera za karamel

bomba torta

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Priprema:

Za koru - Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. na u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil - Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minutam, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Ja mutim tako što krenem sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodajem šećer i mutim dok ne postanu čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperatuti. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, I ka ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

Prijatno!

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

NS

23.02.2021 18:47

To nije bomba torta mada izgleda veoma ukusno. Ova torta je bliza tradicionalnoj Vasinoj torti po receptu. Prava bomba torta je austrougarska ovalna Schokoladen mousse torta ili francuska verzija Mousse Au Chocolat sa przenim lesnicima, cokoladnom glazurom i slagom