Cacio e pepe
Shutterstock
Cacio e pepe

Shutterstock

Cacio e pepe, Foto: Shutterstock

Sastojci:

200 g špageta
7 g zrna divljeg crnog bibera
160 g tvrdog sira Pecorino Romano, plus dva komada kore Pecorino sira

Priprema: 

Unapred pripremite i izmerite sve sastojke. Biber isitnite, a Peccorino sir izrendajte na najsitnijem delu rendi.

Stavite vodu da vri, začinite je sa 15 grama soli i dodajte špagete. Povremeno mešajte kako se testenina ne bi zalepila za dno šerpe.

Na dubokom tiganju propržite 3/4 usitnjenog bibera na tihoj vatri oko jednog minuta. Pomerite tiganja sa ringle, pa dodajte 2 do 3 kašike vode u kojoj se kuvala testenina. Ostavite da proključa, pa dodajte koru sira i lagano dinstajte.

Kad su špageti napola kuvani (nakon otprilike šest minuta), prebacite ih u tiganj sa biberom, pa u tiganj ulijte još oko litar vode.

Nakon još nekoliko minuta izvadite kore Pecorino sir< i stavite ih u lonac u kom se neće zalepiti. Ugrejte ga na srednje jakoj vatri da se kora tostira sa obe strane. Izvadite i stavite na stranu.

U međuvremenu, nastavite da kuvate špagete oko dva minute dok ne budu "al dente" skuvane. Isključite i ostavite testeninu da se odmori, u tiganju bi trebalo ostati malo vode za kuvanje. Nakon otprilike jednog minuta počnite da joj dodajete izrendani sir, čitavo vreme tresući tiganj da se sve ravnomerno rasporedi. Po potrebi dodajte još vode od kuvanja kako bi se sos povezao; a sos će postojati gušći kako testenina "odmara".

Poslužite testeninu u zagrejanoj posudi. Pospite je preostalim biberom i sa sveže narezanim Pecorinom. Iseckajte prženu koru Pekorina, pa i to pospite po vrhu.