Majčina dušica
Shutterstock
Majčina dušica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Majčina dušica ili timijan raste samonikla u Srbiji, a može i da se gaji u saksiji. U našim krajevima se koristi kao lek protiv kašlja, ali uspešno leči još deset bolesti među kojima je i potencija!

Majčina dušica leči sledeće bolesti:

Čisti začepljene disajne puteve ubrzava sazrevanje kašlja i potpomaže iskašljavanje, smanjuje iritacije i grebanje u grlu.

Bogata je vitaminom C koji igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta.

Bogata gvožđem, majčina dušica utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju.

Može da smanji nivo lošeg holesterola i utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska.

Deluje antibakterijski ali i zaceljujuće i pomaže da afte u ustima brže zacele i nestanu.

Majčina dušica bogata je vitaminom B6 za koji se pokazalo da povoljno deluje na neurotransmitere koji su povezani sa hormonima stresa.

Ova biljka pokazala se moćnom u borbi protiv nekoliko vrtsa gljivičnih infekcija,uključujući i kandidu, kriptokokus i aspergilus, kao i razne vrste buđi.

Deluje kao antispazmodik i umiruje želudac i menstrualne grčeve.

Umanjuje bolova i mučnine i osloboditi gasova i nadutosti. Majčina dušica je efektna protiv bubuljica, a koristi se ulje ili se pari lice listovima.

Međutim, majčina dušica je kraljica potencije. Može da se koristi kao čaj, ali i začin jelima, pa i da se napravi čorba od svežih listova.

Majčina dušica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Recepti za čaj:

Pomešajte supenu kašiku anisa i po dve kašike majčine dušice i ruzmarina. Jednu kašiku ove mešavine prelijte sa pola litre vode i stavite na šporet da provri. Kada provri neka odstoji 20 minuta poklopljeno, zasladite medom i popite dve šolje dnevno između obroka. Lečenje traje 20 dana.

Čaj zasladite medom i pijte popodne...

Pomešajte 40 grama bosiljka sa po 30 grama majčine dušice i peršuna, pa dodajte 20 grama lista celera. Supenu kašiku ove mešavine i dva čena sitno iseckanog belog luka prelijte vrelom vodom, pa ostavite da odstoji 30 minuta u pokrivenoj šolji. Pije se predveče zalađen medom.

Majčina dušica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čorba od majčine dušice za potenciju

Sastojci:

1 šargarepa
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
4 krompira
struk majčine dušice, so, biber
300 grama sitno seckane govedine

Priprema:

Crni luk se izdinsta sa izrendanom šargarepom i belim lukom, pa se doda meso. Nalije se voda pa kada provri doda se isečen krompir na kocke i iseckana majčina dušica. Pustite da krčka 20 minuta.

Majčina dušica

Shutterstock

Foto: Shutterstock