torta
Shutterstock
torta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ako nešto može da popravi raspoloženje i nabaci osmeh na lice, onda je to svakako čokolada! A još kada je u obliku čokoladne torte - to je zagrantovana prečica do sreće!

Otkrivamo recept za čokoladnu tortu od svega 4 sastojka oko koje imate posla bukvalno 10 minuta. Zatim sačekate da se ispeče, servirate uz kafu i uživanje je zagarantovano.

Ovo je mekana, sočna i ukusna poslastica koja je neverovatno laka za pripremu, što je njen najveći plus. Možete je dodatno boogatiti sastojcima po želji, premda je i u osnovnom, obliku savršena!

Ukoliko niste nestrpljivi da je pojedete, ostavite je da odstoji 12 sati, kako bi se testo spustilo - ukus će biti još bolji!

torta, kolač, čokoladno

shutterstock

Foto: shutterstock

Potrebni sastojci:

200 g čokolade za kuvanje
80 g maslaca
4 jaja (odvojena belanca i žumanca)
prstohvat soli
50 g šećera
izrendana kora pomorandže (po želji)

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Maslac i čokoladu stavite u posudu, a potom ostavite da se rastope na pari od 2 do 4 minuta, uz povremeno mešanje. Posuda u kojoj je čokolada ne bi treblo da dodiruje vodu da se čokolada ne bi skuvala.

3. U smesu dodajte šećer, pa umešajte jedno po jedno žumance. Sa strane umutite belanca sa prstohvatom soli.

4. U smesu sa čokoladom i žumancima dodajte prvo trećinu umućenih belanaca, pa polako dodajte ostatk.

5. Željeni pleh (najbolje prečnika 18 cm) premažite maslacem, pa u njemu ravnomerno rasporedite dobijenu masu.

6. Pecite od 5 do 30 minuta. Služite sa sladoledom, šlagom ili uz sezonsko voće. Prijatno!