ćufte
printscreen/youtube
ćufte

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Sastojci

Za testo:

400 g kuvanog krompira (isečenog na manje kockice)
100 g rastopljenog putera
300 g brašna
½ kašičice soli
1 jaje

Za punjenje:

400 g mlevenog mesa
2 karanfilića belog luka
1 glava luka
3 kašike pereca
3 kašike mleka
2 kašičice đumbira
½ kašičice soli
⅓ kašičice bibera

Takođe će vam trebati:

20 ml ulja (za prženje)
1 žumance (za premazivanje)
1 kašičica pavlake (za premazivanje)

Priprema

1. Ocedite krompir isečen na kockice i prebacite u čistu posudu. Dodajte otopljeni puter i izgnječite pireom.

2. Kad dobijete pire, dodajte sol, jaje i brašno i mesite testo rukama. Umotajte testo u prozirnu foliju i ostavite da odstoji deset minuta u frižideru.

3. Zatim prenesite testo na pobrašnjenu radnu površinu, podelite ga na četiri jednaka dela i razvaljajte svaki deo (ne previše) i čašom iskopajte krugove.

ćufte

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

4. Mleveno meso prebacite u posudu i začinite belim lukom, đumbirom, prezlama, solju, biberom, mlekom i lukom. Dobro promešajte kašikom da se svi sastojci sjedine.

5. Podmažite ruke i od smeše oblikujte polpete. Pržite ih ravnomerno u vrelom ulju.

6. Pečene knedle prebacite u testo (u sredinu kruga) i umotajte ih tako da izgledaju kao da vire iz testa.

7. Prenesite knedle umotane u testo u papirne kalupe za mafine, a zatim u kalup za mafine.

8. Testo odozgo premažite mešavinom žumanca i kreme i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Otprilike 20-25 minuta pečenja je dovoljno za knedle.