mesna vekna
Profimedia.rs
mesna vekna

Profimedia.rs

Stiže nam polako hladnije vreme, a pravim gurmanima je to i asocijacija na ukusne i kalorične obroke. U nastavku možete pronaći recept za tradicionalno jelo koje ne zahteva mnogo umeća, a dobra stvar je i da nije potrebno previše vremena za njegovu pripremu. 

Sastojci:

900 g mešanog mlevenog mesa
2 crvene paprike
2 jajeta
4 kriške hleba
50 g rendanog parmezana
1 čaša mleka
malo peršuna
malo ruzmarina
glavica crnog luka
so, biber

Mesna vekna

shutterstock

Foto: shutterstock

Priprema:

U mleko stavite kriške hleba da omekšaju. Sitno iseckajte luk, paprike i ruzmarin. Pomešajte meso sa lukom i sitno seckanim peršunom. Dodajte paprike, so, biber, sir, jaja i hleb. Pokvasite ruke i formirajte smesu u obliku vekne. Veknu stavite na pleh u koji ste stavili papir za pečenje i umotajte u njega. Pecite na 180ºC oko 40 min. Kad je vekna pečena, odmotajte meso iz papira i pecite još deset minuta.

Savet:

Veknu možete rolovati i puniti na primer celim jajima, a obložiti sa 150 g slanine.

Prijatan ručak!