torta
printscreen/recepti
torta

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

SASTOJCI :

Za koru :
1o belanaca,
2o kašika šećera,
1o kašika oraha,
1o kašika mlevene plazme,
1 prašak za pecivo.

Za fil :

1o žumanaca,
5 kašika šećera,
5oo ml mleka,
5 kašika gustina,
2oo gr šećera u prahu,
25o gr margarina,
1oo gr crne čokolade,
1oo gr bele čokolade,
15o gr plazma keksa,
15o gr seckanih oraha,
2 kesice vanilinog šećera.

PRIPREMA 

Čvrsto umutiti 5 belanaca sa 10 kašika šećera.
Dodati 5 kašika mlevene plazme, 5 kašika mlevenih oraha i 1/2 kesice praška za pecivo i lagano mešati varjačom.
Pripremljenu koru za grčku tortu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta.
Tako napraviti ukupno dve kore.
U posudu za kuvanje na pari staviti žumanca, šećer u prahu i 1 kesicu vanilin šećera i umutiti mikserom.

Fil kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
U drugu šerpu skuvati 1/2 litre mleka sa 5 punih kašika gustina, 1 kašikom vanilin šećera i 5 kašika šećera.
Oba fila za grčku tortu ostaviti da se ohlade pa ih sjediniti sa prethodno umućenim margarinom.
Fil za grčku tortu podeliti na dva dela.
U prvi deo fila dodati seckanu crnu čokoladu i orah