kiflice. pecivo
youtube.com/printscreen
kiflice. pecivo

youtube.com/printscreen

Foto: youtube.com/printscreen

Kiflice punjene starim, slanim sirom…i dišu i mirišu…neodoljive

Sastojci:
800 gr mekog brašna tip 400 + za posipanje i mešanje
400 ml tople vode
100 ml ulja
10 gr suvog kvasca
1 puna kašika šećera
1 puna kašika soli
2 cela jaja
1 kašika mleka
Za punjenje korišćen tvrdi polumasni stari slani sir. Mi smo konkretno koristili sir kriška polumasni Zlatiborac.

Priprema:

Prvo odvojite jedno žumance i prelijte ga mlekom. To će vam trebati kasnije.

U malo tople vode ( oko 150 ml ) potopiti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna, pa ostaviti da odradi 10 – 15 minuta. U veću posudu staviti pola mere brašna ( oko 400 gr ), pa dodati so i izmešati. Dodati zatim nadošao kvasac, ostatak vode, skoro svo ulje i dva belanca i žumance, pa sve dobro izraditi varjačom.Dodavati postepeno ostatak brašna i mesiti testo.

Utrošeno je tačno 800 gr brašna. Na kraju pouljiti testo sa ono malo ulja što je preostalo, još malo ga premesiti, tako da ulje bude sa svih strana testa, pa pokriti posudu krpom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji kako bi naraslo.

Nakon sat vremena izvaditi testo na brašnom posutu radnu površinu ( koristimo odvojeno brašno ), pa testo lagano premesiti. Ne mesiti dugo i puno. Podeliti testo na na onoliko delova koliko kiflica želite da dobijete. Ako podelite na manje delova kiflice će biti veće i obrnuto. Svaki komad testa oblikovati u lopticu, pa staviti sastrane na brašnom posutu površinu.

Uzimati jedno po jedno testo i razvlačiti u krug, koliko testo dozvoljava, ne siliti. Ako neće da se razvlači i mnogo se vraća ostaviti 10 minuta da odmori, pa tek onda razvlačiti. Iseći dobijen krug u trouglove. Veći trouglovi – veće kiflice. Puniti sirom po želji. Ako stavljati sitni sir posolite ga obavezno, odlična je i feta.Uvijati kiflice i slagati na podmazan pleh.

Kada napunite prvi pleh pokrijte ga krpom, pa ostavite da odstoji dok razvučete ostalo testo, nekih 20 – 30 minuta. Kada završite sa ostatkom testa prvi pleh je spreman za premazivanje. Umutite mleko i žumance koje ste ostavili ranije i premažite kiflice.

Poželji pospite susamom, lanom, kimom ili čime volite. Uključite rernu da se zagreva na 200 stepeni, pa kiflice taman neka odstoje još toliko. Kada stavite da se peku ( prvi pleh ), ostatak kiflica je spreman za premazivanje.

Premažite i njih kao i prve i ostavite da odstoje dok se prvi pleh ispeče. Pekli smo 25 minuta. Na kraju ako želite hrskave samo ih prohladite i poslužite, a ako želite mekane sa svih strana onda ih tanko četkim premažite uljem.

Prijatno!