alpski krompir
printscreen/recepti
alpski krompir

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Sastojci:

2 srednje glavice luka
20 dag dimljene slanine
20 dana polutvrdi sir ementaler
1,5 kg krompira
so biber
majoran
Priprema:
Narežite luk, slaninu i krompir.
Rezani krompir lagano posolite i pobiberite, pa ručno promešajte.
Pripremite posudu ili neki širi pleh sa poklopcem koji može ući na vatru i u rernu.
Zagrejte rernu na 220 ° C.
Slaninu kratko pržite na tiganju dok masnoća ne počne da se topi.
Na slaninu dodajte isečeni luk. Prženjem na laganoj vatri luk će pustiti tečnost. Pirjajte nekoliko minuta dok luk malo ne omekša.
Dodajte narezani već začinjeni krompir i malo protresite tiganj ili promešajte špatulom. Pokrijte i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 35-40 minuta.
U međuvremenu, sir isecite na tanke kriške.
Uklonite posudu iz rerne. Pospite krompir sa malo majorana i prekrijte kriškama sira.
Ponovo poklopite i vratite u isključenu rernu na još 5 minuta da se sir lepo otopi.
Poslužite kao glavno jelo, uz dodatak neke salate. Belo vino severnih vinograda dobro će se uklopiti uz ovo jelo.

PROČITAJTE JOŠ: