Orasi
shutterstock
Orasi

shutterstock

Foto: shutterstock

Orasi su puni vlakana, masti, minerala i vitamina – a to je samo početak onoga što pružaju našem telu.

Sada je pravo vreme za branje mladih, zelenih oraha i za pravljenje likera od oraha ili orahovače.

Pre bilo kakvog rada sa mladim orasima obavezno staviti gumene rukavice da bi zaštitili ruke od ružnih smeđih fleka koje je teško skinuti. Njihova zelena kora zna da ostavi vrlo neprijatan trag na rukama. Zato je poželjno da zaštitite ruke rukavicama tokom seckanja ili bockanja mladih oraha. Potrebno vam je: 40 mladih oraha, 1kg meda, 1l rakije.

Priprema: Mlade orahe iseckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1kg meda i 1l rakije. Zatvorite odgovarajućim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana.

Povremeno promešajte sadržaj plastičnom kašikom.

orah, pod, orasi

shutterstock

Foto: shutterstock

Primjena: Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera.

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on delotvorniji od mnogih lekova.

Orasi su bogatiji antioksidantima od bilo kog drugog orašastog ploda. To je zbog vitamina E, melatonina i polifenola koji su najviše zastupljeni u kožici oraha.

Razna istraživanja su pokazala da jedenje oraha može smanjiti rizik od razvitka određenih vrsta raka: raka prostate, dojke i debelog creva.

Orasi su bogati polifenolom elagitanisom koji se može u crevima pretvoriti u urolitine. Oni imaju protivupalna svojstva što može biti jedan od načina na koji orasi štite telo od raka debelog creva.

Orasi leče najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Orasi

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Pre posluživanja, orahovaču blago promućkajte kako bi se podigao lekoviti talog.

Upozorenje za orahovaču
Birati zdrave, neoštećene plodove i ne ljuštiti ih.

Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu stajati i više meseci. Ako tako odlučite, onda teglu posle isteka perioda od 40 dana sklonite na hladno i mračno mesto.

Ne može svako ko ima probleme sa tiroidnom žlezdom da pije orahovaču!!! Morate lekara da pitate da li u vašem slučaju smete da pijete orahovaču ili ne zbog velikog prisustva joda. Kod nekih oboljenja tiroidne žlezde orahovača je štetna!