RECEPT KOJI ODOLEVA VREMENU Ovo su naše bake iznosile pred goste - Medeni sitni kolač

Poslastica sa kojom su odrastale generacije

kolač
Foto: brzikolaci.com/printscreen

Za listove:

600 grama brašna
180 gr šećera
4 kašike meda
1 kašika sode bikarbone
80gr margarina
1 kašika mleka, koliko je potrebno da se dobije glatko testo

Krem:

1 šolja (250 ml) mleka
vanilin šećer
180 gr šećera
1 kašika meda
80 grama griza
200 grama margarina
5-6 kašike džema (šipak, kajsija)
šećer u prahu

Priprema:

Listovi: margarin, med i šećer stavite na vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne rastvori

Ostavite da se prohladi pa dodajte malo brašna sa sodom bikarbonom.

Zatim dodajte ostatak brašna i jaje.

Umesite testo, pa ako je potrebno dodajte kašiku mleda, da bi bilo glatko.

Podelite smesu na 4 dela i svaki razvucite u tanak list veličine otprilike 35 x 30 cm.

Izbušite viljuškom. Pecite na 180 stepeni dok ivice listova ne porumene, tada su gotovi.

Krem: Mleko, šećer i med staviti na vatru. Kada prokuva dodajte griz i mešajte.

Kada se zgusne sklonite da se ohladi.

Kada se ohladi dodajte vanilin šećer i ulupan margarin i sve sjedinite.

Stavite prvu koru, pa krem, pa drugu koru pa dzem, pa trecu koru pa ostatak krema, pa cetvrtu koru.

Odgore stavite dzem, pa pospite orasima ili samo šećerom u prahu ili glazurom.

Ostavite kolač poklopljen nečim težim preko noći da odstoji, pa ga onda poslužite.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi