Pita od meda, omiljena starinska poslastica, neka bude vaš prvi izbor!
Sastojci
400g brašna
3 kašike meda
3 jaja
80 g putera
150 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
Za kremu:
150 g šećera u prahu
900 g pavlake
Priprema
1. U lonac dodajte šećer, puter, med i stavite ga na vatru da se smeša istopi.
2. Sklonite lonac sa vatre, umešajte jaja i dodajte jaja uz neprestano mešanje, vodeći računa da ne proključa. Postepeno dodajte brašno i sodu bikarbonu i mešajte dok ne dobijete testo.
3. Prebacite testo na papir za pečenje i pospite ga sa malo brašna. Zamesite ga kratko ručno. Podelite ga na osam delova i svaki tanko istegnite. Svaki komad razvaljanog testa pritisnite kalupom za torte da dobijete testo veličine kalupa.
4. Prebacite testo u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 3-4 minuta. Ispecite i višak testa.
5. Zatim pripremite kremu. Pomešajte šećer i pavlaku i stavite kremu u frižider. Ponovite postupak dva, tri puta.
6. Pečene kore premažite kremom, slažući ih jednu na drugu. Završite kremom, a na vrh naribajte višak pečenog testa.
7. Pitu od meda stavite u frižider i služite sutradan, kada kore omekšaju.