Sarajevska šampita: Pouzdana, tradicionalna poslastica sa pet zvezdica!
Sastojci:
Za koru:
● 11 žumanca,
● 11 kašika šećera,
● 11 kašika ulja,
● 11 kašika mleka
● 11 kašika brašna
● malo praška za pecivo
● limunova korica
Za šam:
● 11 belanaca
● 11 kašika šećera
● Za preliv:
● 2 × 11 (tj. 22) kašike šećera
● 11 kašika vode
● kriška limuna
Priprema:
U početku izmerite sastojke za agdu i stavite na laganu vatru da se kuvaju!
Zatim odvojite belanca od žumanca. Umutite žumance i šećer, dodajte ulje, zatim mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i koricom limuna.
Smešu sipajte u podmazan pleh i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200 ° C (više ili manje, u zavisnosti od vaše rerne).
Dodajte limun u slatku vodicu.
Zatim napravite penu, ovako: umutite belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, a zatim na većoj brzini i dodajte kašiku šećera i promešajte. Konačno povećajte na maksimalnu brzinu.
U tučeni belanca dodajte agdu i dobro promešajte mikserom. Bjelanjke morate jako dobro umutiti, miješati sve vrijeme dok se kora peče, a posebno dobro umutiti kada dodate agdu.
Kore prelijte sosom, poravnajte i vratite u rernu 4-5 minuta, tako da se stvori kora.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.
PROČITAJTE JOŠ:
Komentari (1)
Lara
21.01.2021 18:43
Recept je razumljiv kao i kinesko pismo.