Marko Krsmanović
promo
 
ketering, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

Ukoliko želite da se ove godine na vašoj svečanoj novogodišnjoj trpezi nađu sitni slaniši poput čuvenih francuskih kanapea, neodoljivih salata u korpicama i hrskavih štapića sa pršutom, onda treba da znate da je to samo deo "Avangarda keteringa" koje priprema profesionalni kuvar Marko Krsmanović.

Na meniju možete pronaći zalogajčiće za svačiji ukus, od veganskih salsi na keto hlebu do gurmanskih sočnih bajadera. U intervjuu s Markom prenosimo vam nekoliko dragocenih saveta pomoću kojih ćete moći da pripremite veoma ukusne i različite zalogaje.

Kanapei su francuska poslastica koja se odomaćila na našem terenu. Kažite nam kako ih vi pripremate?
- Moram da naglasim da treba izbegavati klasiku, poput jedne namirnice kao što je kajmak koji domaćice najčešće koriste. Kada su namazi u pitanju, bitno je samo da se namirnice slažu i onda možete napraviti rapsodiju ukusa za vaša nepca! Od raznoraznih pudinga, preko krema, pena, patea, salse od povrća, tarta od povrća izbor je na vama kao i kreativnost! Jednostavno, samo pustite mašti na volju!

Koji vaš namaz je osvojio ljude?
- Ono što nama ide jako dobro i čime su ljudi zadovoljni je namaz od suve šljive. U suštini on je jako prost za pripremu, a kada se ukombinuje sa kvalitetnom pršutom, mediteranskim začinima, postaje zalogajčić zlata vredan!

ketering, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

1. RECEPT

Pate od suve šljive

Sastojci: 30 g suvih šljiva 10 g mlevenih oraha 5 g cimeta 1 krastavac 30 g kajmaka so, biber sveža mirođija

Priprema:

Suve šljive stavite u začinjenu vodu (so, biber, cimet) da se skuvaju. Kada voda provri, ostavite ih desetak minuta da omekšaju i upiju ukus. Skuvane šljive ostavite sa strane da se ohlade, seckajte na sitne kockice i pomešajte sa mlevenim orasima. Krastavac po dužini isecite na tanke trake i punite masom od kajmaka i rolujte. Pate od šljiva možemo da serviramo namazan na pecivo sa rolovanim krastavcem preko ili u malim plastičnim činijama. Dekoriše se svežom mirođijom.

Šta sve može da posluži kao podloga za kanapee?

- Kada je podloga u pitanju, jednostavno možete koristiti tost hleb. Uz pomoć modli vadite određeni oblik. Umesto kalupa može vam poslužiti i mala rakijska čaša. U igri su i raznorazni krekeri, slane korpice, bageti prepečeni na malo maslinovog ulja i belog luka, oblande, testo za princes krofne pa čak i tortilja čips.

Mislili ste i na gurmane i na one koji misle da se od mini zalogaja ne mogu zasititi. Šta je u pitanju?
- Tako je, radi se o bajaderi od prasećeg pečenja. Ono što je bitno kod pripreme ove slasne mesne kockice jeste da pre samog pečenja kožicu prasetine premažete sirćetom, po mogućstvu pemzlom (četkom), čime prasetina dobija hrskavu kožicu i savršenu zlatnu boju. Iako bajadera vizuelno deluje maleno, kalorije govore suprotno, tako da će dve kockice zadovoljiti sve gurmanske potrebe.

Ni vegane niste izostavili...
- Dosta smo radili na tome, isprobavali razne namirnice, sastojke, ukuse, i došli do savršene kombinacije salse od povrća na keto hlebu. Veganima se posebno dopada puding od graška sa svežom ribizlom i mikrobiljem i osim što vrlo lepo izgleda, veoma je hranljiv i veoma zdrav.

ketering, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

2. RECEPT

Kanapei sa pudingom od graška

Sastojci:

200 g svežeg graška 50g krompira crvenog 20 g biljnog putera maslinovo ulje himalajska so crveni biber sveža ribizla mikrograšak za dekoraciju

Priprema:

Skuvajte grašak u vodi, frapirajte ga (nakon kuvanja stavite odmah u ledenu vodu kako bi zadržao boju, nutritivne vrednosti i kvalitet). Zatim izblendujte sa začinima i ostalim namirnicama. Napravite pire od krompira i pomešajte ga sa graškom, servirajte na brusketima ili bagetu koji je isečen i u rerni malo zapečen sa maslinovim uljem i belim lukom. Servirajte preko graška ribizlu i mikrograšak.

Kada je reč o rolatima, na šta treba da pripazimo?
- Kod rolata je najbitnija kora. Ukoliko je pripremate sa zeljem ili spanaćem, veoma je bitno da ga prethodno dobro iscedite. Ukoliko spanać ostane neproceđen, prilikom pečenja spašće na dno i kora će se zalepiti za pleh. Takođe, još jedan od trikova da se kora ne zalepi je da nakon podmazivanja pleh i pobrašnjavite i protresete. Kako kora ne bi ispucala za vreme filovanja, kada se ispeče, pažljivo je premestite iz pleha na vlažnu krpu, apotom je polako urolajte i ostavite da odstoji 15-20 minuta.

Šta nam je potrebno za savršenu smesu slanih kuglica?
- Sitan sir bi trebalo da bude suvlji, to jest dobro proceđen. Ukoliko nije dovoljno suv, postoji mogućnost i da vam se kuglice nakon malo stajanja smanje i ostave fleku od vode. Zbog toga treba dodati suvog rendanog sira koji služi, kako zbog mirisa i ukusa, tako i zbog upijanja viška vlage. U smesu se takođe može dodati i malo kisele pavlake ukoliko je sir stariji (slaniji ili kiseliji). Ipak, za što ukusnije kuglice preporučujem kombinaciju što različitijih sireva. Takođe, najbolje bi bilo da smesu držite nekoliko minuta u frižideru pre samog formiranja. 

ketering, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock

3. RECEPT 

Ćureće kuglice

Sastojci:

200 g ćurećeg fila 40 g kozjeg sira, tvrdog 20 g putera crni susam so biber senf šumadijski sos (sos od suve šljive sa čilijem) prezle 2 jajeta

Priprema:

Ćurku isecite na manje komade i izblendujte sa mešavinom začina, pa oblikujte kuglice u koje ćete ubaciti kockicu sira. Potom rukama pravite kuglice. Nakon toga ih uvaljajte u crni susam, pa u jaja, a onda u prezle. Pecite u vrelom ulju svega nekoliko minuta. Servirajte u na bebi-spanaću, uz dodatak povrća po vašoj želji na samom vrhu.

Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka

shutterstock

Foto: shutterstock