Tikvice
Shutterstock
Tikvice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tikvice su čudesno povrće puno vitamina. One su prava riznica zdravlja i bogate su magnezijumom i kalijumom kao i fosforom i bakrom, vitaminima i vlaknima. Vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola i pomažu u izbacivanju štetnih materija iz organizma.

Ova namirnica izuzetno obiluju antioksidantima, folnom kiselinom i vitaminima C i A.

Ovo ukusno povrće reguliše krvni pritisak i sjajno je u prevenciji srčanog i moždanog udara zahvaljujuću magnezijumu.

tikvica, tikvice

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Beta karoten koji se nalazi u kori tikvice zajedno sa vitaminom C smanjuje rizik od ateroskleroze i zato je dobro da pripremite tikvice neoljušćene. Međutim važno je da koru dobro operete.

Imaju jako nisku kaloričnu vrednost i zato su sjajna namirnica za one koji su na dijeti.

Pred vama je recept za punjene tikvice (slanu tortu od tikvica) dekorativno jelo koje možete poslužiti za bilo koji obrok - doručak, ručak, večera ili užina.

Tikvice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sastojci:

1 tikvica srednje veličine
2 paradajza
200 g mladog sira
3 kašika brašna
2 jajeta
po ukusu so

Tikvice ogulimo i isečemo na kolutove, paradajz takodje nasečemo na kolutove i sir na listiće.

Ređamo kolut tikvice prekrijemo kolutom paradajza i listićem sira.

Poklopimo kolutom tikvice i posolimo.

Valjamo u brašno pa umočimo u umućena jaja jaja i pržimo na zagrejanom ulju - prvo jednu pa drugu stranu.

Presek je veoma dekorativan, a jelo odličnog ukusa.