Slana torta od pohovanih tikvica - dekorisano, ukusno, brzo i lako! (RECEPT)
Tikvice su čudesno povrće puno vitamina. One su prava riznica zdravlja i bogate su magnezijumom i kalijumom kao i fosforom i bakrom, vitaminima i vlaknima. Vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola i pomažu u izbacivanju štetnih materija iz organizma.
Ova namirnica izuzetno obiluju antioksidantima, folnom kiselinom i vitaminima C i A.
Ovo ukusno povrće reguliše krvni pritisak i sjajno je u prevenciji srčanog i moždanog udara zahvaljujuću magnezijumu.
Beta karoten koji se nalazi u kori tikvice zajedno sa vitaminom C smanjuje rizik od ateroskleroze i zato je dobro da pripremite tikvice neoljušćene. Međutim važno je da koru dobro operete.
Imaju jako nisku kaloričnu vrednost i zato su sjajna namirnica za one koji su na dijeti.
Pred vama je recept za punjene tikvice (slanu tortu od tikvica) dekorativno jelo koje možete poslužiti za bilo koji obrok - doručak, ručak, večera ili užina.
Sastojci:
1 tikvica srednje veličine
2 paradajza
200 g mladog sira
3 kašika brašna
2 jajeta
po ukusu so
Tikvice ogulimo i isečemo na kolutove, paradajz takodje nasečemo na kolutove i sir na listiće.
Ređamo kolut tikvice prekrijemo kolutom paradajza i listićem sira.
Poklopimo kolutom tikvice i posolimo.
Valjamo u brašno pa umočimo u umućena jaja jaja i pržimo na zagrejanom ulju - prvo jednu pa drugu stranu.
Presek je veoma dekorativan, a jelo odličnog ukusa.