Čaj
Shutterstock
Čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock

 

Turski čaj ne može da se opiše, on treba da se proba. On nije samo veoma ukusan, nego je i izuzetno koristan. U Turskoj se servira u svako doba - nakon doručka, ručka i večere.

2004 godine Turska postavlja rekord, tako što proizvodi skoro 206 hiljada tona čaja, što čini 6, 4 % od svetskog tržišta. Iste godine zemlja je i prva u konzumiranju čaja po glavi stanovnika - 2, 5 kg po osobi. Da vidimo šta je to tako interesatno za njega.

Tradicionalni turski čaj predstavlja jako zaslađen crni čaj. On se gaji na istočnom delu Crnog mora, gde je klima meka, a zemlja plodna. Listovi se beru, suše i predlažu za pripremu čaja.

Crni čaj je jedinstven. Duže oksidiše nego druge sorte čaja i ima dobro poznaz miris. Osim toga on sadrži veliku količinu kofeina, što ga čini odgovarajućom zamenom za kafu.

Sve češće turski čaj se meša sa drugim dodacima, uključujući citruse i one sa cvetovima. Tradicionalni turski čaj se samo i isključivo priprema sa crnim čajem.

Čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock

 

Jedna od tajni turskog čaja se krije u njegovoj pripremi. Koristi se, ne jedan, nego dva čajnika, koji se proizvode specijalno za pripremu čaja u zemlji. Voda za čaj se sipa u veći, koji se nalazi odozdo.

U manji čajnik se stavljaju aromatični listovi crnog čaja. Oni se takođe prelivajo sa malo vode. Na taj način napitak postaje jak i aromatičan. Dupli čajnik se stavlja na ringlu i pari oko 15-20 minuta.

Kada se servira, prvo se sipa od poparenog čaja, a preostala voda se koristi za razređivanje čaja po želji Aromatični napitak se servira u tipičnim turskim staklenim čašama.

Kada se sipa, u njega se stavlja metalna kašika koja služi za provod toplote i ako je čaj topao, izbeći će se pucanje staklenih čaša od stvorene tempaturne razlike između čaše i čaja.

Po tradiciji se servira sa kockicama turskog šećera.