zima
printscreen
zima

printscreen

Foto: printscreen

U ruskoj oblasti Jakutiji, temperatura je ponovo dostigla ekstremnih minus 47 stepeni Celzijusa.

Ova oblast se inače smatra za najhladnije mesto za život na planeti, a temperature mogu da budu i niže od ovih koje su trenutno izmerene.

Jakutija je po teritoriji najveća ruska autonomna republika koja zauzima prostor celog istočnog Sibira i nalazi se u severoistočnom delu Evroazijskog kontinenta.

Više od 40 odsto teritorije republike se nalazi iza Polarnog kruga.

Ukupna površna arktičke oblasti republike iznosi skoro 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što predstavlja oko 52 odsto njene teritorije.

zima

printscreen

Foto: printscreen

Rekordno niske temperature beleže se i Ojmjakonu na delkom istoku Sibira. U tom mestu prosečna temperatura u januaru iznosi -50 stepeni Celzijusovih, a najniža ikada zabeležena temperatura u tom selu bila je čak -71,2!

Mesto se nalazi na 750 metara nadmorske visine, a dužina dana varira od svega 3 sata u decembru do 21 sata tokom leta.

Ako ste mislili da tamo mogu da opstanu samo irvasi i ostale krznene životinje, grešite - selo ima oko 500 žitelja. Svoje domove oni greju pećima na drva i ugalj, a pored kupatila, mnogi domovi imaju i takozvane "poljske toalete".

Hrane se ribom i mesom irvasa, u jedinoj prodavnici koju imaju mogu da kupe i neke druge namirnice. Povrće i voće jedu samo ako im neko donese, s obzirom na to da u njihovom selu biljke ne uspevaju.

Međutim, među njima nema neuhranjenih. Lekari to objašnjavaju činjenicom da unose dosta punomasnog kravljeg mleka.

Ima i dece, verovali ili ne, koja u školu ne idu tek kada temperatura padne ispod -52 stepena Celzijusova.

zima

printscreen

Foto: printscreen

Najbliži veći grad je Jakutsk, koji je nešto topliji od Ojmjakona, ali je zvanično najhaldniji grad na svetu.

Bez obzira na tu titulu, u gradu se živi kao u svakom drugom: žitelji imaju na raspolaganju dva aerodroma, univerzitet, pozorište, školu, muzej...

Pogledajte kako žive ljudi u Jakutsku!