Perece
Shutterstock
Perece

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Postoji niz verovanja povezanih za današnji dan: da ne treba nositi crveno jer se davno verovalo da ta boja privlači vukove, kao i da ne valja oštriti noževe ili bilo koji alat kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene. Postoji i verovanje da je loš znak ako na Svetog Savu grmi i da će se sigurno desiti nešto loše celoj zemlji, ali ako je sunčano, godina će biti blagorodna i mirna. Iako je današnji dan crveno slovo, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi suprotno od onoga što je uobičajeno na velike praznike, dakle domaćice treba da prave veliko spremanje, a deca da nauče nešto novo da se ne bi ulenjila tokom godine. U Banatu je običaj da se na ovaj dan mese perece.

Sveti Sava

Shutterstock

Sveti Sava, Foto: Shutterstock

Svetosavske perece

Sastojci: Za testo: 400 g brašna, 20 g svežeg kvasca, prstohvat šećera, 1/2 kašičice soli, 1 dl toplog mleka, 1,5 dl tople vode, 0,5 dl ulja; Za premaz: 1 jaje; Za slani preliv: 3 kašike mekog brašna, 1 kašika soli, hladna voda

Priprema: U toplo mleko stavite kašiku brašna, šećer i kvasac, te pustite da nadođe. Umesite meko testo od brašna, ulja, soli i nadošlog kvasca. Ostavite da nadođe 30 minuta. Za preliv pomešajte so, brašno i hladnu vodu da bude gustine testa za palačinke. Od uskislog testa formirajte perece, premažite jajetom i ostavite 10 minuta, pa pecite na 250 stepeni dok ne požute. Izvadite, prelijte prelivom i zapecite još 3 minuta.