Pavlova torta
Shutterstock
Pavlova torta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Australija i Novi Zeland već gotovo sto godina bore se oko prevlasti nad ovom poslasticom, ali sudeći po rečima jednog od biografa čuvene ruske primabalerine, Ane Pavlove, po kojoj torta i nosi ime, čini se da je veća verovatnoća da je torta Pavlova prvi put ipak napravljena na Novom Zelandu. Kit Moni, gorepomenuti biograf čuvene balerine, napisao je da je glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio ovu tortu kada je balerina 1926. godine tu boravila za vreme turneje svoje plesne grupe.

Sakupljeno je čak 667 manje-više sličnih recepata torte Pavlova. U knjizi "Priča o Pavlovoj: parče novozelandske kulinarske istorije", tvrdi se da australijski recept potiče iz 1935, a novozelandski iz 1929. godine. Postoji i teorija prema kojoj je poreklo torte američko, bazirano na sličnoj torti koja se pripremala u Nemačkoj. Bilo kako bilo, ova torta danas je jedna od omiljenih širom sveta.

Glavni sastojak ovog fenomenalnog deserta jesu belanca umućena na poseban način, tako da je torta hrskava spolja, a meka iznutra. Izbor voća za fil može se menjati u zavisnosti od sezone. S obzirom da je vrlo lagana i osvežavajuća, više je prolećni i letnji desert, mada prija u svako godišnje doba.

Pavlova torta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U nastavku vam donosimo provereno sjajan recept:

6 belanaca sobne temperature

315 g (1.5 šolja) šećera u prahu

3 kašičice kukuruznog brašna

2 kašičice belog vinskog sirćeta

1 kašičica esencije vanile

375 ml (1.5 šolja) slatke pavlake

400 g jagoda ili nekog drugog svežeg voća.

PRIPREMA:

Rernu zagrejte na 150°C. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Zatim mikserom umutite čvrst sneg od belanaca, a potom nastaviti mućenje i postepeno, kašiku po kašiku, dodajite šećer u prahu, sve dok se ne stopi sa belancima i masa ne postane gusta i sjajna.

Na kraju, dodajte lagano kukuruzno brašno, sirće i esenciju vanile. Kašikom sipajte umućenu masu u pleh i formirajte krug prečnika oko 20 cm. Koristite ravan nož za oblikovanje kore i evenutalno pravljenje talasića ili šara po izboru.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta, a potom smanjite temperaturu na 110°C i pecite još sat vremena ili dok kora ne bude hrskava i suva. Isključite potom rernu, ne otvarajte je i ostavite koru unutra dok se potpuno ne ohladi.

Pavlova torta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Umutite slatku pavlaku, ali pazite da se ne muti previše, jer će se pretvoriti u puter. Prebacite ohlađenu koru na tacnu, pa premažite gornju površinu umućenom slatkom pavlakom. Ako su jagode krupne, isecite ih na polovine ili četvrtine i poređajte preko sloja pavlake.

Dobra stvar je što Pavlova ne mora da bude perfektno ravna i savršeno pravilnog oblika, već je njena čar upravo u razbarušenom, rustičnom izgledu. Kad je i voće poređano preko gornje površine Pavlove, torta je spremna za služenje.

Da li više volite voćne ili čokoladne torte?

 

PROČITAJTE JOŠ: