Tužna žena, ilustracija
Shutterstock
Tužna žena, ilustracija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lepota i zdravlje svake žene usko su povezani sa njenim načinom ishrane, isto je sasvim tačno i za hormone. Hormonska ravnoteža je neophodna za celokupno fizičko zdravlje svake žene. Naša ishrana indirektno utiče na mehanizme tela, posebno na produkciju specifičnih hormona.

Izbalansiran način ishrane poitivno će uticati na hormonski status i telesnu težinu, a evo koja hrana se preporučuje, a koju treba izbegavati.

Hormonska dijeta

Ove preporuke za ishranu pogodne su za žene različlitih starosnih grupa. Predlažemo vam namirnice koje će vam pomoći u PMS-u, tokom menstrualnog ciklusa ili menopauze. Odnosno, uvek kada su vaši hornoni izloženi promenama.

Hrana koja podstiče ravnotežu hormona

Riba i piletina - odličan su izvor proteina i održavaju mišićno tkrivo. Naročito se preporučluju tokom menopauze kada se pojačano gubi elastičnost mišića. Takođe, masna riba (losos, skuša, sardina) pozitivno utiče na raspoloženje i sprečava kardiovaskularna oboljenja.

Brokoli

Profimedia.rs

Kupusasto povrće

Brokoli, kupus, prokelj i karfiol pozitivno deluju na povišen nivo estrogena i smanjuju rizik od raka dojke. Višak estrogena najčešće se javlja kod žena sa prekomernom težinom.

Vitamini B

Nedostatak vitamina B u organizmu negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, naročito može izazvati depresivna stanja. Redovno konzumirajte hranu sa visokim nivoom vitamina B - žitarice od celog zrna, govedina sa niskim procentom masti...

Špargla, dinja i zelena salata

Ove namirnice mogu pomoći da neutrališete neprijatan simptom nadimanja koji se može javiti usled hormonskog poremećaja.

Evo koja hrana je štetna po zdravlje hormona:

Šećer

Namirnice koje sadrže visok nivo šećera i fruktoze negativno utiču na hormonski status žene. Često konzumiranje slatkiša i kupovnih sokova dovode do viška kilograma i hormonskog disbalansa.

Kofein

Prekomerno konzumiranje kafe ili čaja, odnosno pića koja sadrže kofein, može pojačati neprijatne simptome znojenja i talasa vrućine koji su karakteristični u periodu menopauze. Takođe, negativno utiču na sklad vaših hormona.