Med, limun, beli luk
Shutterstock
Med, limun, beli luk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sirovi beli luk pomaže u smanjivanju pritiska i holesterola, u prevenciji srčanih bolesti i infarkta. Odličan je i kod umanjivanja posledica ateroskleroze, a olakšava i tegobe povišene temperature, groznice, dijareje, prehlade i gripa kao i gljivičnih infekcija. Olakšava i simptome dijabetesa, uvećane prostate i osteoartritisa. Na sve to, diže i imunitet.

KAKO GA KORISTITI?

Beli luk je najbolje konzumirati u sirovom izdanju ako ga unosite iz zdravstvenih problema. Prosto zgnječite čen, ostavite da odstoji 15 minuta i onda ga jedite. Važno je da ga zgnječite jer ćete samo tako aktivirati reakciju koja povećava sadržaj alicina u njemu.

Takođe, preporuka je i da se sirovi beli luk jede na prazan stomak jer će se tako svi korisni sastojci lakše apsorbovati u telu.

SIROVI BELI LUK I MED

Trebaće vam:

Pola glavice naseckanog žutog luka

5 naseckanih čenova belog luka

2 ljute papričice, sitno naseckane

1 kašičica usitnjenog đumbira

Isceđeni sok od jednog limuna

Kašičica organskog jabukovog sirćeta

Beli luk

Public

Foto: Public

PRIPREMA

U staklenu teglu prvo sipajte luk pa onda i beli luk. Dodajte redom papričice sa semenkama, pa onda i đumbir. Na kraju sipajte limunov sok i jabukovo sirće. Obavezno ostavite makar centimetar praznog prostora u tegli, čvrsto zatvorite i smestite na suvom i hladnom mestu. Možete da krenete sa konzumacijom narednog dana. Ovo je idealan napitak za dizanje imuniteta, ali i za pročišćavanje celog tela, uključujući i kožu. Oni koji ga redovno piju svakog jutra na prazan stomak videće da imaju mnogo više energije i da im ceo organizam bolje radi.

Pročitajte još: