Vatreno oko, korona, test
Tanjug
Vatreno oko, korona, test

Tanjug

 Foto: Tanjug

Zašto dolazi do lažno negativnih testova, odnosno kako pored svih simptoma korona virusa test pokaže da nemamo infekciju? Nekada čak ni iz drugog testiranja potvrda o zaraznosti ne stiže, eventualno iz trećeg puta.

DA LI VERUJETE U POUZDANOST TESTOVA NA KOVID?

 

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanoviće razjasnila je za RTS razlozoge zbog kojih najčešće dolazi do lažno netivnih rezultata testova su sledeći: ako se uzorak ne uzme na vreme, ako je neodgovarajući transport, ukoliko se uzme manja količina uzorka,  ukoliko se uzme neodgovarajući uzorak.

"Evo sada čitamo da se veća količina virusa ne nalazi u nazofaringsu nego recimo u stolici i urinu i duže se izlučuje", istakla je Jovanovićeva i dodala da se takvi testovi ne rade.

Na pitanje koji su besplatni testovi, a koji se plaćaju, Jovanovićeva kaže da kada se ode u kovid ambulantu prvo se uradi antigenski test, pa ako treba i PCR i to se ne plaća.

korona

shutterstock

Foto: shutterstock

"Svi oni koji idu u inostranstvo, bez obzira o kojoj se starosnoj grupi radi, oni plaćaju testiranje sa izuzetkom studenata koji idu u inostranstvo na školovanje uz pokazivanje nekog dokaza da se tamo školuju", navela je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li u budućnosti moći da se testiramo kod kuće, Jovanovićeva kaže da za većinu bolesti postoje ti "poent of care testovi".

"Za sada postoje testovi koji se mnogima čine, upravo antigenski, da svako od nas to može da uradi kod kuće, ali je za sada preporuka iz tog razloga što se ne zna da li se posle uzimanja brisa i stavljanja tog tufera i obrade brisa virus aktivira ili ne i zbog činjenice da postoji mogućnost da se vi koji to uzimate inficirate – iz tih razloga za sada ti testovi ne, ali u budućnosti sigurno da", zaključila je Jovanovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: