NAUČNICI OBJASNILI: Ako spavate otvorenih nogu, postoji za to važan razlog!

Naučnici su našli objašnjenje za ono što većina ljudi radi tokom sna ili dok pokušava da zaspi

NOGE
Foto: Pixabay

Ako je i jedna stvar zajednička većini ljudi, barem kad je spavanje u pitanju, to je svakako noga koja viri ispod pokrivača.

Da, sa jedne strane, svi mi legnemo, propisno takoreći. Pokriveni, ušuškani. A onda kreće okretanje, obrtanje… sve do momenta kad izbacimo nogu van pokrivača. Nekako se čini da je tad sve u redu. A naučnici zapravo imaju objašnjenje.

DA LI I VAMA VIRE NOGE ISPOD POKRIVAČA?

Ukupan broj glasova: 302

  • Da!: 72% (218)
  • Ne!: 7% (21)
  • Samo ako je toplo!: 21% (63)

Verovali ili ne, ta nogica koja štrči zapravo ima veliku ulogu u regulaciji temperature, ako je verovati ekspertima.

Naime, po rečima istraživača sa Naučnog instituta za san (The Science of Us Sleep Institute), postoji velika veza između telesne temperature, budnosti i memorije, kao i reakcije, navode na portalu walesonline.co.uk. Mnogo reči za jednu nogu, zar ne?

Naime, uprkos uvreženom mišljenju, telo se zapravo hladi pre nego što će pasti u san, čineći da se osećamo umorno, odnosno pospano.

I tu dolazimo do nogu, koje su zapravo savršen mehanizam za hlađenje i predstavljaju vezu između arterija i vena, omogućavajući krvi da dođe do površine kože kako bi je ohladila, za razliku od bilo kog drugog dela našeg tela koji se šire na višim temperaturama (ispod pokrivača).

U prevodu: stopala nemaju dlake, tako da ostaju hladna tokom cele noći. Kao rezultat, naša telesna temperatura se uravnotežuje i možemo mirno da spavamo, objašnjavaju na sajtu Dollar Shave Club.

Bolest, virus, prehlada, temperatura
Foto: Shutterstock, ilustracija

I ne samo to, noga van pokrivača, može nam pomoći da brže zaspimo.

Naučnici objašnjavaju da, da bismo utonuli u san, naša telesna temperatura mora da padne za 1 do 2 stepena. Zato se borimo da budemo budni kada je pretoplo – naša tela se bore protiv pregrevanja. Zbog toga je presudno da se noću rashladimo, a držanje stopala iz pokrivača može biti dovoljno. Što pre dozvolite da se vaše telo ohladi, pre ćete otići u “zemlju snova”, kažu na portalu Bright side.

Ovo je posebno dobro za one koji ne mogu da spavaju bez pokrivača, čak i tokom toplih letnjih noći. Otkrivanje stopala je savršeno rešenje za ovu dilemu i pomaže nam da se udobno podvučemo pod pokrivač, a telo hladimo tokom noći.

Da li i vi izbacujete nogu van pokrivača?

Više vesti o sličnim temama saznajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi