Ana Gligić
Printscreen Youtube / N1
Ana Gligić

Printscreen Youtube / N1

Ana Gligić, Foto: Printscreen Youtube 

Ana Glgić je virusolog u penziji, a bila je na čelu Kriznog štaba za vreme opakog virusa variola vera, sada nam, na osnovu iskustva i prakse, daje informacije i smernice šta će se dešavati sa Covid-19.

Podsetimo, dr Igić je dok je epidemija u Srbiji bila na vrhuncu, izjavila da ćemo pre karaja prve polovine maja moći slobodno da idemo po kafićima.

- Iskustvo, praksa i rad, ali i zakoni koji se tiču virusologije, jasno je da virus pasažiranjem kroz čoveka slabi, izjavila je doktorka i dodala:

- Istina je da smo se u mnogome zaštitili merama koje su bile sprovedene odog puta zahvaljujući samoj prirodi virusa.

korona virus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Doktorka Igić smatra da je situacija sa koronavirusom završena, navodi da će postojati "džepova" kada naiđe, recimo, na imuno kompromitovanu osobu, ali epidemija je, po mišljenju dr Ane, završena.

- Kod prirodno-žarišnih infekcija normalno je da tokom cele godine imamo pojedine slučajeve zaraženih, dodala je doktorka.

Takođe je navela da ukoliko je virus potekao iz Kine od, recimo, mravojeda koji je imao respiratornu infekciju, u tom slučaju mi ne mormao da strahujemo da čemo biti ugroženi bustiranjem koronavirusom u Evropi, ali ako je virus nastao kao mutanta od slepih miševa preko intermedijalnih prenosioca, onda on pretenduje da pređe u sezonski grip, prenose mediji.

- Ne smemo zaboraviti jednu bitnu stvar, a to je da mi nemamo dokaz da su naši slepi miševi prenosioci, ali moramo zanti da su oni kao vrsta zakonom zaštićeni budući da spadaju u najbolje prirodne pesticide na svetu.

slepi miš

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dr Ana ističe da je koronavirus, ipak, jako pogodan za mutaciju zahvaljujući strukturi RNK, i navodi da postoji više sojeva što dodatno komplikuje pravljenje vakcine, tako da bi trebalo prikupiti sve sojeve kako bi se izdvojio adekvatan od koga bi mogla da se napravi vakcina.

- Za pravu, bezbednu vakcinu, potrebno je najmanje godinu dana do 16 meseci kako bi bila efikasna, dodaje doktorka.

Najveći problem ovog virusa jeste što se jako brzo širio, a doktorka objašnjava da je problem jer se on zadržava na površini, tako da se ne prenosi kapljično več vazduhom i to je objašnenje zašto imamo na hiljade zaraženih.

Injekcija vakcina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na pitanje da li treba očekivati drugi talas, doktorka je smelo iznela svoje tvrdnje:

- Ja ne očekujem drugi talas jer je ipak stvoren određeni kolektivni imunitet. Imaćemo džepove i samo pojedinačne slučajeve, ovo će se smiriti, ovo je zapravo kraj.