Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Foto: Tanjug

Prva odobrena kineska vakcina protiv Kovid-19 efikasna je protiv novih sojeva korona virusa, saopštila je danas farmaceutska grupa CNBG.

"Sadašnja mutacija virusa nije učinila vakcinu neefikasnom", rekao je predsednik CNBG Jang Sijaoming za državnu televiziju.

DA LI VERUJETE DA KINESKA VAKCINA POKRIVA I NOVI SOJ KORONE VIRUSA?

 

Kineska laboratorija Sinofarm objavila je prošle nedelje da je jedna od njenih vakcina, koju je razvila sa CNBG, efikasna 79 odsto. "Sinofarm" vakcina osim u Kini koristi se u Srbiji, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kineske zdravstvene vlasti su u četvrtak saopštile da je nova varijanta virusa potvrđena kod jednog studenta po povratku iz Velike Britanije.

Novi soj korona virusa registrovan je pre dva meseca u Velikoj Britaniji, a danas je zvanično potvrđen i u Srbiji.

Kineska vakcina je pokazala je da je stopa serokonverzije neutrališućih antitela dostigla 99,52 procenta, pokazali su rezultati treće faze ispitivanja.

Napravljena je od korona virusa, a deluje tako što "podučava" imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2. Antitela se vezuju za virusne proteine.

Da bi kreirali ovu vakcinu, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti, jer je bila u stanju da se brzo razmnožava u ćelijama bubrega majmuna uzgajanim u rezervoarima za bioreaktor.

Kineska vakcina

AP

Foto: AP

Kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, zalili su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton. Inaktivirani korona virusi više nisu mogli da se repliciraju, ali su njihovi proteini, uključujući šiljke, ostali netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma, koji stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu.

"Sinofarm" vakcina daje se u dve doze, kao i sve ostale trenutno dostupne vakcine protiv korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ: