Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka
shutterstock
Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka

shutterstock

Foto: shutterstock

Artičoku je možda teže pronaći, ali se vredi potruditi, jer je nutricionisti smatraju najplemenitijom biljkom, koja gotovo da se nije promenila od antičkog vremena.

Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka

shutterstock

Foto: shutterstock

Ona je prava delikatesna, dijetalna i vitaminima i mineralima bogata biljka. Sadrži najviše mangana, kalijuma, fosfora, kalcijuma, natrijuma, sumpora i magnezijuma, dok među vitaminima prednjače vitamin C, provitamin A i vitamini B grupe. Za njen pomalo opor i gorak ukus zaslužna je taninska kiselina. Od artičoke se koristi samo cvet koji se nalazi na vrhu zelene stabljike sa lišćem. Ima malu energetsku vrednost i gotovo zanemarljive količine masnoće i belančevina.

Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka

shutterstock

Foto: shutterstock

Kada je reč o lekovitosti, artičoka je važna jer reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masti, poboljšava varenje i rasterećuje jetru zaduženu za pročišćavanje krvi. Podstiče i rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količine uree u krvi. Korisna je i dijabetičarima, jer je siromašna šećerom.

Savet plus

Artičoku jedino treba da izbegavaju dojilje, jer nepovoljno utiče na lučenje mleka, ali i osobe osetljivog želuca, sa oštećenjem jetre ili bubrega.

Artičoka, zdrava hrana, ishrana, zdravlje, biljka

shutterstock

Foto: shutterstock