vučji trn
printscreen/RTS
vučji trn

printscreen/RTS

Foto: printscreen/RTS

Nepravedno zapostavljen poslednjih decenija, vučji trn skromno krasi vrtove i parkove, iako zbog lekovitih i hranljivih plodova zaslužuje mesto favorita u svakoj bašti.

Još u staroj Grčkoj vučji trn se koristio za vidanje rana hrabrih ratnika i njihovih konja. Jedna antička legenda govori kako se krilati Pegaz hranio listovima vučjeg trna, te mu je zbog toga dlaka bila blistavo sjajna, a snaga veća.

Sadrži čak 190 bioaktivnih supstanci, kao i rekordnu količinu betakarotena, supstance koja štiti organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zbog brojnih dobrih sastojaka koje sadrži, u fitoterapiji se koriste i plodovi, seme, listovi, kora, kao i ulje, a najlakši način da je koristite kod kuće je da napravite čaj.

Uzmite tri kašike bobica vučjeg trna, stavite ih u pola litra vode i kuvajte desetak minuta, pa ostavite da odstoji oko pola sata. Pijte po čašu ovog čaja dva do tri puta dnevno.

Kada je reč o ulju od vučjeg trna, važno je istaći da je ovo jedino ulje na svetu koje sadrži omega 3, 6, 7 i 9 masne kiseline. Veoma je zdravo za ceo imuni sistem, dobro deluje i na rad hormona, kao i na dijabetes. Ulje od vučjeg trna dobro je i za zdravlje srca, kožu, a štiti i ćelije jetre od oštećenja.

Vučji trn multivitaminska bomba

Po količini vitamina K vučji trn je vodeća voćna vrsta, dok je količina karotina nekoliko puta veća nego kod favorizujućih vrsta poput šargarepe i tikve.
Ipak, ono što najviše iznenađuje jeste količina vitamina C, koju po plodu ta biljka ima više od celog limuna.

Pojačano dejstvo vitamina C doprinosi i znatnom sadržaju vitamina P, na čiju koncentraciju najviše utiču filtrirani i nefiltrirani ultraljubičasti zraci sunca.

Ulje te biljke sadrži: tokoferol, karotinoide, riboflavin, holin, beatin, vitamine B1 i B2, masne i organske kiseline, šećer, fitoncine. Seme je bogato trigliceridima, vitaminima B kompleksa, vitaminom E, dok su listovi dragoceni zbog serotonina, oleinske, ursolne i folne kiseline, kao i mnoštva drugih korisnih materija.

Najintenzivnije dejstvo ulje vučjeg trna ima na rane i ožiljke, koristi se kod upalnih procesa na koži, kao i kod iritacije, a moćno je sredstvo za regeneraciju oštećene kože.

Savremena istraživanja pokazuju koliko je značajno dejstvo sastojaka te biljke u antiejdžing medicini, dok se preporučuje i kao zamena za riblje ulje. Da budemo konkretni, farmakološka dejstva vučjeg trna počinju ovako: tonik za imunitet, analgetik, antipiretik, antidijabetik, antidiuretik, baktericid, hemostatik, laksativ, spazmolitik, narkotik, antikoagulant, a kraj nabrajanja još nije konačan jer se stalno nanovo istražuje.