telo, zdravlje
shutterstock
telo, zdravlje

shutterstock

Foto: shutterstock

Lekari bi trebalo da pitaju pacijente da sami ocene svoje zdravlje na početku pregleda. Tako sugerišu zaključci studije, objavljene u časopisu "Psychosomatic Medicine".

DA LI UMETE DA PROCENITE SVOJE ZDRASTVENO STANJE?

 

Naučnici su odabrali 360 zdravih odraslih osoba, uzrasta od, u proseku, 33 godine, koji su sami ocenjivali svoje zdravlje. Svaki učesnik birao je između: odlično, vrlo dobro, dobro, zadovoljavajuće i loše. Niko od njih nije svoje zdravlje ocenio kao loše.

Volonteri su bili izloženi virusu prehlade i posmatrani pet dana. Trećina pacijenata dobila je simptome bolesti.

Pacijenti koji su svoje zdravlje označili ocenama vrlo dobro, dobro i zadovoljavajuće dvostruko su više dobili virus nego oni koji su izjavili da im je zdravlje odlično.

Za Šeldona Koena, autora studije, objašnjenje za vezu između samostalnog ocenjivanja zdravlja i osetljivosti na infekciju mogu biti lični utisak, osećaj, difuzni simptomi ili disfunkcija u imunološkom sistemu koji upozoravaju da nešto nije u redu i pre pojave kliničkih simptoma.

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer, lekar

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Psiholozi sa Univerziteta Karnegi Melon pokazali su da samoocenjivanje zdravlja odraslih pacijenata uzrasta od 18 do 55 godina može biti pokazatelj verovatnoće hoćemo li se razboleti.

Samoocenjivanje zdravlja je indikator koji se koristi da osoba sama može dati ocenu svog opšteg zdravstvenog stanja.

PROČITAJTE JOŠ: