belo meso
printscreen/recepti
belo meso

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Da li znate?

Vegetarijanstvo je pokret, način života, kao i način ishrane koji praktikuju milioni ljudi širom sveta.

Neki zbog zdravstvenih problema, drugi jer žele da se hrane zdravo, a treći jednostavno žele da budu humani i ne ubijaju životinje.

Blistava koža, jači nokti i više energije, samo su neke od prednosti vegetarijanske ishrane koje će vam istaći oni koji se na ovaj način hrane.
Na dužinu života utiču različiti faktori, uključujući i kombinaciju gena, kao i faktori okruženja. U istraživanju u kojem su učestvovali identični blizanci, naučnici su utvrdili da geni na to utiču oko 30 odsto, što znači da je najveća grupa faktora u ljudskom okruženju.

Od raznih faktora okruženja, naučnici su detaljno ispitali jedan – ishranu. Analizirali su kako utiče količina hrane koju jedemo, ali i šta jedemo, a “pod mikroskop” je stavljena i konzumacija mesa.

Studija u kojoj je učestvovalo 100.000 Amerikanaca u trajanju od pet godina, pokazala je da vegetarijanci imaju manji rizik od smrti u tom periodu, u odnosu na one koji jedu meso.

Taj efekat je posebno primećen kod muškaraca.

Postoje naučni dokazi da ishrana bez mesa može da snizi rizik od razvoja zdravstvenih problema, poput dijabetesa tipa 2, povišenog krvnog pritiska, pa čak i kancera. Postoje i neki dokazi da veganska ishrana ima još bolji efekat na zdravlje nego standardna vegetarijanska ishrana.

Da bi istražili da li vegetarijanska ishrana doprinosi zdravlju srca, japanski naučnici su sproveli meta-analizu 39 studija koje su uključivale ukupno 21.600 ispitanika.

Autori studije zaključili su da vegetarijanci u proseku imaju niži krvni pritisak od osoba koje uključuju meso u ishranu, niži indeks telesne mase, niži unos zasićenih i trans masnih kiselina, viši unos vlakana, niži unos natrijuma (soli)… Sve navedene komponente povezuju se sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, studija objavljena u jednom stranom časopisu bavila se analizom 100 naučnih studija koje su ispitivale rizike od deficita gvožđa i vitamina B12. Autori studije ističu da ljudski organizam nije u mogućnosti da iskoristi vitamin B12 u obliku prisutnom u biljkama.

Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od osam vitamina iz B grupe pa je poput ostalih vitamina iz tog kompleksa topiv u vodi. Neophodan je našem telu za pravilno funkcioniranje i zdravlje nervnog sistema, moždanih sistema i crvenih krvnih zrnaca.

Vegetarijanci su podložniji obolevanju od psiholoških bolesti nego osobe čija prehrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji, pokazalo je ovo istraživanje.

Biti ili ne biti vegetarijanac – na vama je odluka, ali šta god da odlučite, morate znati šta radite i zašto to radite.