Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize
Shutterstock
Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Odrasli ste i, naravno, više ne preskačete po 5-6 stepenica...

Pretpostavljamo da ste barem jednom za doručak pojeli nešto što vam sada ne bi palo na pamet ni u snu. Iako se možda tako ne osećate, ipak više niste tako mladi. I telo vam daje znakove na koje ne bi trebalo da zatvorite oči. 

VERUJETE LI DA JE KRVNA GRUPA "ZASLUŽNA" ZA TO OD ČEGA ĆEMO SE RAZBOLETI?

 

Krvna grupa

A, B, 0, AB...Znate li koja je vaša krvna grupa? Uvid u vašu krvnu grupu je uvid u vašu zdravstvenu sliku. Osim što su prema krvnoj grupi nutricionisti složili i plan ishrane, studije pokazuju da se određene krvne grupe povezuju s učestalijim određenim oboljenjima.

Jeste li skloniji rizicima raka ili srčanim oboljenjima? To je nešto što niko ne želi da čuje, ali ako znate jeste li skloniji nekoj vrsti bolesti, lakše ćete i na vreme preduzeti preventivne mere i uraditi šta je u vašoj moći da bolest sprečite.

Problemi s pamćenjem

Osobe koje imaju krvnu grupu AB mogu imati veći rizik za slabljenje kognitivnih funkcija, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Neurology". Odrasle osobe s krvnom grupom AB pokazale su se tokom istraživanja kao osobe koje su češće imale problema s učenjem i pamćenjem.

"Znamo da je krvna grupa AB povezana s određenim činiocima zgrušavanja i proteinima u krvi", rekla je jedna od voditeljki istraživanja i profesorka medicine i patologije na Univerzitetu u Vermontu Meri Kušman.

Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Rak želuca

Nažalost, još jedna loša vest za osobe s krvnom grupom AB. Za razliku od osoba s krvnom grupom B ili 0, kod osoba s krvnom grupom AB postoji za čak 26 odsto veći rizik za obolevanje od raka želuca, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu "American Journal of Epidemiology". Ako ste tip A, rizik je 20 odsto viši od onih s tipom B ili O, navodi se.

Krivac se može naći u bakteriji Helico pylori. Dve trećine stanovništva nema nikakvih zdravstvenih smetnji povezanih s ovom bakterijom koja se nalazi u našem organizmu, ali ipak, osobe s krvnom grupom AB ili A mogu imati pojačanu reakciju imunološkog sistema na ovu vrstu bakterije, što može rezultirati povećanim rizikom od nastanka raka, pojasnio je jedan od voditelja istraživanja Gustaf Edgren, epidemiolog u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Švedskoj.

Srčana oboljenja

Ako imate krvnu grupu 0, znajte da ste srećniji od drugih. Vaša krvna grupa vam je "osigurala" 23 odsto manji rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Harvardu. Osobe s AB i B krvnim grupama najrizičniji su "kandidati" za ovakve vrste oboljenja, a stručnjaci navode da je to najverovatnije povezano s većom sklonošću upalama, što na kraju može dovesti i do srčanih oboljenja.

PROČITAJTE JOŠ: