doktor Borislav
shutterstock
doktor Borislav

shutterstock

Foto: shutterstock

Poslednjih meseci društvenim mrežama kruže razni saveti šta građani trebaju raditi kako bi poboljšali svoj imunitet tokom aktuelne pandemije korona virusa.

Među najvažnijim supstancama u očuvanju i jačanju odbrambenog sistema jesu vitamin C i vitamin D, kao i minerali cink i selen.

Ono što je takođe presudno je redovan unos probiotika jer, kako naši stručnjaci kažu, ključ dobrog imuniteta leži u zdravlju creva i crevne flore.

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog ističe da je vitamin D prva linija borbe protiv virusa, a potom slede cink, selen i fosforna kielina.

"Cink je važan jer ispravlja ’greške’, ali nije najvažniji. Vitamin C je važan i ima ga svuda, u povrću, voću... On nije deficitaran za razliku od cinka i selena. U Srbiji skoro da nema selena, a on je glavni oksidans u zaštiti od malignih bolesti. Cinka ima dovoljno samo u Kosovskoj Mitrovici. Zato moramo da uzimamo susptitucije".

Cink pomaže zarastanje rana, odličan je za kosti, nokte, kod gubitka osećaja ukusa i još mnogih drugih tegoba. Cink, ali i selen, važni su za jačanje imuniteta i trebalo bi ih dodavati ishrani, ili pojačati hranu u kojoj se oni nalaze. Cink pomaže i kod mentalnog napora, a bitnu ulogu igra i u prevenciji prehlade, gripa i hroničnih infekcija.

vitamini

shutterstock

Foto: shutterstock

Doktor Džoš Aks kaže da se uz pomoć ovih 5 vitamina najbolje jača imuni sistem :

1. Vitamin C

Vitamin C igra ključnu ulogu u imunološkoj funkciji i često se koristi da pomogne u odbrani tela od infekcije. Impresivni su rezultati istraživanja sprovedenog 2006. godine, a objavljenog u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism, koji kažu da unos dovoljne količine vitamina C kroz ishranu može značajno da smanji simptome i skrati trajanje respiratorne infekcije.

2. Vitamin D3

Vitamin D je važan mikronutrijent koji je uključen u mnoge aspekte zdravlja i takođe je jedan od najboljih vitamina za jačanje imunološkog sistema. Ne samo da je vitamin D3 sastavni deo funkcije imunih ćelija u telu, već i nedostatak ovog vitamina može da poveća rizik od infekcije.

3. Vitamin A

Vitamin A, osim što je dobar za kožu, presudan je i za razvoj određenih imunih ćelija, a neophodnih za borbu protiv upala i infekcija.

4. Vitamin E

Vitamin E je i vitamin rastvorljiv u mastima i snažni antioksidans. Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i sprečava oksidativna oštećenja ćelija. Istražvanjem je dokazano da vitamin E može da poboljša imunološku funkciju, proizvodnju belih krvnih zrnaca, kao i otpornost celog organizma.

5. Vitamin B6

Naučnici sugerišu da vitamin B6 može da pomogne u jačanju imunološke funkcije. Prema jednoj studiji objavljenoj u European Journal of Clinical Nutrition, davanje vitamina B6 kritično obolelim pacijentima uspelo je da značajno poboljša njihov imuni odgovor tokom perioda od 2 nedelje.