surutka
Shutterstock
surutka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Surutka je odavnina poznata kao hrana i lek koji značajno doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Hipokrat, otac medicine, smatrao je surutku idealnom prirodnom hranom, jer pojačava odbrambeni mehanizam organizma. Danas se ljudi sve više vraćaju starim, prirodnim i proverenim preparatima kako bi poboljšali svoje zdravlje i ojačali imunitet.

DA LI KORISTITE SURUTKU U ISHRANI?

 

Imunitet, zdrava hrana, suplementi su reči koje u poslednje vreme pominjemo više nego obično. Iako smo svi čuli za surutku, nisu svi svesni njenih benefita po zdravlje pa često zaboravimo na ovu namirnicu.

Prema istraživanjima surutka je svakodnevni napitak dugovečnih ljudi i pije se preventivno radi dobrog zdravlja.

– Ranije se deci majki koje nisu mogle da doje, davala surutka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost hrane – kaže Branka Mirković, nutricionista.

Gde je ima i u kom obliku

Možete je kupiti na pijacama, u radnjama u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji se razmuti u tečnost. Protein iz surutke se prodaje kao nutritivni suplement. Kod nas se posebno ceni kozja surutka.

– Takvi suplementi na bazi surutke veoma su cenjeni ako aktivno vežbate u teretanama, a bodi bilderima je sastavni deo svakodnevne ishrane. Surutka je tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Belozelenkasta prozirna tečnost može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. U zavisnosti od čijeg mleka se dobija surutka, razlikujemo kravlju, ovčiju i kozju surutku. U svetu je izuzetno cenjena surutka od mleka bivola, posebno ona koja ostaje kada se pravi sir mocarela – navodi nutricionista i navodi zbog čega je surutka tako dobra za naše zdravlje.

Surutka

printscreen

Foto: printscreen

Prema rečima američkih stručnjaka kozja surutka je gotovo idealna hrana za ljude, jer sadrži velike količine proteina i aminokiselina. Kozja surutka može da

se koristi kao zamena za kravlje mleko, a studija američkih doktora je pokazala da osobe alergične na kravlje mleko u devedeset odsto slučajeva bez problema podnose kozju surutku. Primenu je našla i u homeopatiji gde se preporučuje za tretman kod artritisa. Naime, kozja surutka sadrži natrijum što potpomaže da telo bude savitljivije i smanjuje inflamaciju (upalu) u zglobovima.

Za razliku od kravlje surtutke koja telu obezbeđuje proteine, kozja sadrži veće količine aminokiselina, ali i više vitamina A i kalijuma nego kravlja.Na sto grama kozja surutka ima samo 25 kalorija, a bogata je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, bakrom, vitaminima B2,B6, B12, C, K, aminokiselinama i enzimima. Poput kravlje i kozja surutka pozitivno deluje na želudačne probleme, kod pada imuniteta, hroničnog hepatitisa, umora, stresa…
Međutim, naše bake su savetovale da se sveža kozja surutka dva puta skuva, tačnije da jednom provri, ohladi se i ponovo proključa čime se zapravo surutka na neki način steriliše kako bi mogla duže da se
koristi.

Šta surutka sadrži i zašto je valja koristiti

1. Proteini iz surutke uključuju i aminokiseline sa sumporom i tako obezbeđuju optimalan nivo magnezijuma i kalcijuma.

2. Odlično utiče na formiranje genetskog materijala jer poseduje vitamin B12.

3. Omogućava brži i lakši oporavak osobama koje se oporavljaju posle infarkta, multipleks skleroze i hroničnog hepatitisa.

4. Štiti i čuva imunitet i povećava odbrambenu moć organizma a preporučuje se deci, starijim osobama, kod bolesti jetre i rekovalenscentima.

Surutka

shutterstock

Foto: shutterstock

5. Surutka, a posebno kozja i ovčija sadrzi skoro 20 odsto čistih, visoko iskoristljivih i lako svarljivih proteina.

6. Surutka u prahu je životinjski proizvod, ali alkalizuje odnosno daje baznost organizmu.

7. Pomaže za brzi oporavak i regeneraciju jetre.

8. Odlična je za zglobove i ligamente.

9. Pomaže kod alergija, opstruktivnog bronhitisa i astme.

10. Smanjuje holesterol, apetit i sprečava osteroporozu.

Prečišćena surutka

U 22 grama surutke u prahu daje 20 grama baznih proteina, lako svarljivih kao 100 grama nemasnog junećeg mesa koje sadrži 20 g proteina koji zakiseli organizam. Kiselost organizma, a posebno kada je pomerena PH vrednost, je uzrok mnogih imuno i kancerogenih oboljenja.

Način primene

Surutku koristite preventivno ali i kao neophodan i bitan suplement za različite bolesti.

Surutka tečna – Preporučuje se jedna časa ujutru pre obroka. Kod pojedinih bolesti preporuka je dve čaše od dva dl dnevno.

Surutka u prahu – Koristite uputstvo na pakovanju. Nutritivno preporučena doza je jedna merica od 20 do 30 g koju možete razmutiti u vodi, pre doručka, kao zamena za obrok ili posle vežbanja.

devojka,napitak, lek

profimedija

Vitaminski smuti sa surutkom

Potrebno vam je tri kivija, jedna banana, šaka bebi spanaća svezeg, merica surutke i voda. Ovakav obrok osim visoke doze vitamina, minerala i vlakana sadrži i proteine iz surutke. Podiže imunitet, lako se vari, alkalizuje organizam i daje veliku količinu psihofizičke energije.

Napravite domaću surutku

Potrebno je četiri litra mleka koje nije dugotrajno, jedan srednji limun i gaza. Skuvajte mleko i kad se prohladi, dovoljno da vas kapljica ne opeče na nadlanici, sipajte isceđen limun. Poklopite krpom i ostavite da se ohladi. Povremeno možete promešati. Odvojiće se surutka i sir. U cediljku stavite gazu, procedite, malo stisnite gazu da izađe što više surutke. U gazi ostaje sir koji možete malo posoliti. Surutku sipajte u staklene flaše i držite u frižideru. Pored suruke dobićete i odličan sir. Brzo i lako se pravi, cena više nego pristupačna, a dobićete oko kilogram sira i tri litra surutke.

PROČITAJTE JOŠ: