Ana Gligić
Youtube printscreen / N1
Ana Gligić

Youtube printscreen / N1

Ana Gligić, Foto: Youtube printscreen / N1

Virusolog Ana Gligić, doktorka u penziji koja je i dalje nastavila da se bavi svojom profesijom, ispričala je za N1 iz svog dugogodišnjeg profesionalnog iskustva kako da pobedimo pandemiju korona virusa.

Prema mišljenju doktorke, za širenje virusa kriv je čovek koji je svojim potrebama narušio prirodna žarišta i direktno uticao na destabilizaciju ekološkog sistema.

"Virusi koji su kohabitirali sa divljim životinjama imali su priliku da naprave kontakt sa čovekom", rekla je dr Gligić za N1.

slepi miš

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Takođe je dodala, da su slepi miševi, kod kojih je identifikovan korona virus, počeli da se naseljavaju u urbane sredine, a kako je dovoljno da se samo jedna karika u prirodi poremeti, dobija se za epilog ono što imamao danas.

Prema rečima doktorke Ane, a u čemu su saglasni svi stručnjaci, jedini spas trenutno, dok se ne pronađe vakcina, jeste totalna izolacija. Budući da virus mora imati domaćina kako bi opstao, kada ne bude imao gde da se nastanjuje, neće ga biti.

"Ovaj se virus lako se širi preko aerosola za razliku od nekih drugih virusa koji zahtevaju direktan kontakt, recimo krvlju obolelog. Može boraviti u vazduhu i do tri sata, a na predmetima se može zadržati i danima", upozorila je doktorka.

Prehlada Kijanje Curenje nosa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ono u čemu dr Gligić vidi najveći problem jeste činjenica da se u Kini kasno otkrio i da ovaj virus ne zabrinjava zbog letaliteta, zabrinjava zbog broja obolelih. Doktorka je izrazila zabrinutost o zbrinjavanju bolesnika, a što se virusnih oboljenja tiče, leka nema i inkubacioni period ne može tačno da se odredi. U nekim izveštajima iz marta meseca, korona virus može imati inkubacioni period i do 25 dana, a istina je da se o njemu još uvek malo zna.

"Poučeni iskustvom Kine, Italije i Španije, naši epidemiolozi zajedno sa Vladom, učinili su sve i sproveli sve mere, sada je vreme za virusologe da odaberu soj i pripreme vakcinu, jer ovo može da se pretvori u sezonsku bolest", rekla je doktorka i nastavila:

"Trebalo bi da se uzme serum bolesnika da vidimo stvaraju li se  antitela, to nisam videla da je niko do sada uradio. U tom slučaju bi se krvna plazma mogla koristiti kao lek, tako smo mi lečili našeg bolesnika od ebole".

laboratorija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na osnovu iskustva, dr Gligić smatra da, budući da se neverovatnom brzinom širi, virus je sveprisutan kod slepih miševa koji ga raznose. Doktorka ne može sa sigurnošću tvorditi ovo, ali navodi da je u proračunima koristila sve, do sada, poznate metode, nažalost, do odgovora o rapidnom širenju Kovida-19, nije došla.

human papiloma virus

shutterstock

Foto: shutterstock

Ono što je, uslovno rečeno dobra vest, jeste da virus pasažiranjem slabi, što znači, da prenošenjem sa jednog na drugog čoveka on gubi neke od svojih osobina i daje blažu kliničku sliku. Tako se stvara kolektivni imunitet i barijera je veća.

"Za vakcinu je potrebo 18 meseci da se napravi, u najboljem slučaju godinu dana", konstatovala je dr Gligić.