Radmilo Petrović
Printscreen
Radmilo Petrović

Printscreen

Foto: Printscreen

Pored američko-nemačke vakcine "Fajzer-Bajontek" i ruske "Sputnjik V", u Srbiju uskoro stiže i kineska vakcina protiv koronavirusa kompanije "Sinofarm". Građani će moći sami da biraju koju će vakcinu da prime, a evo kako da odaberete pravo cepivo za sebe.

ZA KOJU VAKCINU BISTE SE VI OPREDELILI?

 

Srbija je jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj će građanima u najkraćem mogućem roku biti dostupne čak tri vakcine, a glavna dilema onih koji su zainteresovani za imunizaciju jeste za koju vakcinu da se odluče. Dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog, kaže da su, iako pravljene po različitoj tehnologiji, sve one efikasne.

"U svakom slučaju, potrebno je vakcinisati se što pre kako bi što ranije počeli da se stvaraju imunitet i zaštita. Fajzerova je genetska vakcina koja stimuliše organizam da proizvodi antitela za šiljak. Ruska je hibridna vakcina, gde se RNK kalemi na adenovirus, dok je kineska vakcina zasnovana na umrtvljenom koronavirusu. Najveći sam pristalica upravo ovog tipa mrtve vakcine, jer ona sadrži ceo virus sa svim antigenima, pa se na taj način pravi najadekvatniji imunitet", kaže dr Petrović.

Vakcina, korona, Sputnjik

Shutterstock/JHDT Productions

Foto: Shutterstock/JHDT Productions

Građani koji su preležali koronavirus se, prema njegovom mišljenju, mogu odlučiti da prime "Sputnjik V".

"To je vakcina koja je iz kategorije živih vakcina i, u nekim slučajevima, kod pacijenata koji su preležali koronavirus i imaju veći broj antitela, dovoljna je i jedna doza koja će pojačati imunitet koji već imaju. Oni koji nisu preležali koronu mogu da uzmu Fajzerovu. Ta vakcina nam je najdostupnija i proizvodi dobar imunitet. Hroničnim bolesnicima bih preporučio kinesku, inaktivisanu vakcinu, jer ona ima najmanji rizik za neželjene reakcije. To je klasična vakcina, koja ne može da pogorša osnovno stanje", navodi Petrović i dodaje da bi svi zainteresovani za vakcinu trebalo da prođu opšti pregled pre vakcinacije, a hronični bolesnici da lekarima daju detaljne podatke o svom stanju.

Dr Petrović ističe i da se nijedna od ovih vakcina ne daje trudnicama i deci.

I virusolog dr Ana Gligić kaže da bi najradije primila klasičnu, "mrtvu" vakcinu, a sledeći izbor je vakcina "Sputnjik V".

"U rusku vakcinu, takođe, imam veliko poverenje, jer su na njoj radili vrsni naučnici svih profila. Međutim, jako je teško dati savet koju vakcinu primiti. Sve one su rađene po najboljoj tehnologiji, ali ni o vakcinama, ni o virusu se još dovoljno ne zna i tek ćemo videti koliko imunitet traje i kakvi su efekti", rekla je ona.

Fajzerova vakcina
Foto: Ministarstvo zdravlja

Sa druge strane, prof. dr Dragan Delić, infektolog, kaže da je svaka od ovih vakcina spas, te da ne treba čekati neku određenu, već primiti prvu koja je dostupna.

"Sve vakcine moraju da prođu klinička ispitivanja i proces registracije. Iza njih stoje poznate farmaceutske kuće, a agencije zadužene po zakonu da provere kvalitet i bezbednost dale su im atest. Zašto onda razmišljamo koju vakcinu da primimo?! Ja ću primiti bilo koju koja bude dostupna. Zašto bi se neko inficirao čekajući vakcinu za koju laički misli da je bolja? Vakcina je jedino moguće rešenje, a alternativa su obolevanje i umiranje", zaključio je on.

PROČITAJTE JOŠ: