Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Foto: Tanjug

Širom sveta u toku je proces vakcinacije protiv kovida-19. Do sada nisu zabeležene ozbiljne nuspojave kod osoba koje su vakcinisane, ali tri nuspojave zapravo bi mogle da budu dobar znak.

Amanda Kon, članica CDC Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, istakla je da postoje tri specifične nuspojave koje se mogu da se jave nakon vakcinacije, a koje bi trebale da zanače da vakcina deluje, prenosi Best life.

Bol na mestu uboda
Kon navodi da ljudi treba da budu svesni toga da nakon vakcinacije mogu da osete bol na mestu uboda. Ali, ovo je sasvim normalna reakcija i obično traje oko 24 sata. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuje da stavite vlažnu oblogu na mestu uboda kako bi se ublažio bol.

Umor
Kon je istakla da je umor još jedan pokazatelj da vaš imunološki sistem radi svoj posao nakon vakcinisanja. Pojedine osobe nisu umorne nakon prve doze, ali mogu da se osećaju iscrpljeno nakon druge doze vakcine.

Temperatura
Poslednja nuspojava na koju je Kon skrenula pažnju jest blago povišena temperatura koja je obično u ovom slučaju malo niža od 38°C. Ona takođe navodi da bi sve ove nuspojave trebale da se povuku za dva dana.

Komentari (1)

penzioner

18.02.2021 18:01

Jasno će se videti sve za nekoliko godina kroz smanjenje populacije, kroz manju reproduktivnu sposobnost čovečanstva i ko zna šta još...