doktor ristić
youtube.com/printscreen
doktor ristić

youtube.com/printscreen

Foto: youtube.com/printscreen

Jedan od problema u vezi sa zdravljem srca je i mit u koji ljudi veruju.

"Najveći mit je 'neće mene', odnosno verovanje da se bolesti događaju nekom drugom, a da preventivne mere ne pomažu. Naročito je mnogo zabluda oko štetnosti pušenja - npr. pušači ne dobijaju koronu, ako prestanem da pušim ugojiću se, pa će mi se pogoršati srčana bolest, kao i zabluda da zbog ’slabog srca’ ne smem da se zamaram".

Pored pušenja, nekretanja, stresa, nepravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na zdravlje srca. Dr Arsen Ristić je otkrio koje namirnice su najbolje, a koje najgore za kardiovaskularno zdravlje.

Za zdravlje srca je važan i unos tečnosti, a da li je kafa, kao omiljeni napitak u Srbiji, "dozvoljena"?

"Uravnotežena ishrana bez suvišnih masnoća i šećera u pet obroka dnevno i adekvatan unos tečnosti (oligomineralne vode) su veoma korisni. Čaj i kafa su dozvoljeni, ali ne više od tri puta dnevno zbog uticaja na pritisak i aritmije. Resveratrol u crnom vinu može biti koristan kada se unosi u malim količinama kao i omega masne kiseline. Prava prventiva se međutim ne sprovodi pomoćnim lekovitim sredstvima i čajevima, već proverenim i za ogovarajuću namenu registrovanim lekovima - statini, ezetimib, PCSK9 lekovi, lekovi za povišen pritisak, šećernu bolesti i srčanu slabost gde su posebno važni lekovi iz grupe SGLT-2 inhibitora koji su se svojim efektom nadovezali na revolucionarne pomake koje je u lečenju srčane slabosti postigao sakubitril-valsartan", rekao je za portal Mondo dr Arsen Ristić. 

Vakcinacija

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Što se tiče vakcinacije kardiovaskularnih bolesnika, bez obzira koju bolest srca imaju, doktor istiće da trebalo što pre da prime prvu dozu vakcine, jer sva kardiovaskularna oboljenja povećavaju rizik od teških formi kovida, i posledica ove bolesti, kao i od njenog fatalnog ishoda.

"Apsolutna kontraindikacija za vakcinaciju je aktivna infekcija bilo koje vrste i u tom slučaju bi trebalo sačekati da padnu visoki markeri koji ukazuju na upalu", objašnjava prof. Ristić i dodaje da svi ostali, ako govorimo o ljudima sa bolestima srca i krvnih sudova, trebalo bi što pre da započnu imunizaciju koja se protiv kovid 19 obavlja davanjem dve doze vakcine.

Bolesti srca i krvnih sudova su, navodi Ristić, jedan od kriterijuma za određivanje priritetnih grupa za vakcinaciju.

PROČITAJTE JOŠ: