Komarac, komarci
Shutterstock, ilustracija
Komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Klimatske promene, intenzivan međunarodni saobraćaj, širenje vektora na nova geografska područja, češće izlaganje ljudi divljim životinjama i insektima, razlozi su za širenje bolesti u nastajanju, a među njima je i groznica Zapadnog Nila (GZN) koju prenose komarci. Izazivaju je inficirane ženke komaraca, a simptomi se kod čoveka javljaju tri do 14 dana od uboda.

Isprva se mislilo da ovak virus prenose samo tigrasti azisjki komarci, međutim, kada je 2012. godine ova groznica prvi put dijagnostikovana u Srbiji ispostavilo se da su njome kod nas zaraženi, i da je prenosi domaći kuleks pipines komarac.

Simptomi
Groznica Zapadni Nil je, inače, virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znakove bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na grip, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Teška klinička slika
Kod manjeg broja osoba, javljaju se ozbiljni simptomi u vidu težih zapaljenskih bolesti centralnog nervnog sistema. Takva teška klinička slika javlja se kod kod jedne na 150 zaraženih osoba, i češće su kod osoba starosti od 50 godina pa naviše, a najčešće kod starijih od 75 godina.

Depresija, tuga, problemi, loše raspoloženje

Profimedia

U okviru teške kliničke slike, koja moža imati i fatalne posledice, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Kod njih se, takođe, javljaju glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. U riziku da razviju teži oblik bolesti su hronični bolesnici, a pogotovo kardivaskularni.

I osobe koje se izbore sa infekcijom, nakon što je preleže mogu da razviju dugotrajne posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen, uz ispoljenu kliničku sliku meningitisa, encefalitis i meningoencefalitisa, neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.