Prsti
Youtube /Print scren
Prsti

Youtube /Print scren

Foto: Youtube /Print scren

Tokom hladnih dana normalno je da su nam ruke i prsti često ledeni i taj problem obično nestane čim uđemo u toplu prostoriju. Ali ako primetite da su vam ruke neuobičajeno hladne čak i ako ste duže vreme na toplom, trebalo bi da obratite pažnju na opšte zdravstveno stanje, upozoravaju stručnjaci. Izvor ovih tegoba nalazi se među ovim zdravstvenim problemima. Proverite!

1. Rejnodov sindrom: stanje tokom kog dolazi do stezanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osećaja hladnoće u prstima, koji ponekad mogu i malo da poplave.

Ovaj sindrom, na sreću, ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem rukavica i, naravno, izbegavanjem stresa.

2. Hipotireoza: hladni prsti su jedan od simptoma smanjene funkcije štitne žlezde, tj. njenog usporenog rada. Štitna žlezda ima ulogu termostata u našem telu i kada nije aktivna, usporava se i većina drugih funkcija tela, pa tako često osećamo hladnoću.

3. Anemija ili malokrvnost, kako se u narodu češće kaže, uzrokuje više zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u telu. Naime, posledica anemije je loše snabdevanje tela kiseonikom, pa zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

4. Nizak krvni pritisak: kada pritisak padne, krvni sudovi preusmeravaju krv iz ruku i nogu prema vitalnim organima i zato se prsti hlade.

5. Pušenje: ako vam treba još jedan dodatni razlog da ostavite pušenje, onda je to i problem s hladnim rukama. Nikotin uzrokuje stezanje krvnih sudova, zbog čega je protok krvi često oslabljen ili znatno smanjen.