VEOMA JE OPASNO Jedete jaja kojima je istekao rok a da to ni ne znate, evo na koji način ih možete prepoznati!

Saznajte koliki im je vek trajanja nakon termičke obrade.

Jaja, jaje, kuvana jaja
Foto: Shutterstock, ilustracija

Volite tvrdo kuvana jaja? To je dobro jer ova varijanta pripreme je najzdravija. A šta radite sa onima koje ste obarili a niste pojeli? Koliko dugo ih čuvate u frižideru?

Naučnici iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) kažu da će barena jaja ostati "sveža" čak i kada ih držite u frižideru sedam dana. Greška koji mnogi čine jeste trenutak kada ih odlaže u frižider. Uslov da potraju nedelju dana jeste da ih odmah po kuvanju i hlađenju, najduže 2 sata nakon, stavite u frižider.

Što se same ljuske tiče, postoji još jedna važna stvar a to je da je ne treba uklanjati dok se jaje potpuno ne ohladi jer će to znatno smanjiti njihov vek trajanja.

A koliko dugo "smeju" da ostanu na sobnoj temperaturi?

Kao i za svu kuvanu hranu, isto pravilo važi i za tvrdo kuvana jaja - nisu "bezbedna" za jelo ako su ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Iako Uskrs još uvek nije blizu, razmislite o ovome pre nego što odlučite da šarenim jajima dekorišete trpezu, upozoravaju stručnjaci!

Više sličnih vesti pročitajte OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: vuk
  03/03/2021 - 11:26
  Dva sata ba sobnoj temperaturi, kako mrvite!? Normalno da ne mogu duže, kada ja u mom mestu imam prodavnicu gde jaja stoje po dva meseca. Kažu, sada može, hladno je.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi