Oko oči šminka trepavice pogled
Shutterstock
Oko oči šminka trepavice pogled

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Simptomi koji ukazuju na srčani udar su uglavnom bol u grudima, slabost, umor, otežano obavljanje osnovnih funkcija, mučnina i visok krvni pritisak. Međutim, malo ko zna da zamagljeni vid može da ukazuje na infarkt. Ako iznenada ne možete jasno da vidite na jedno ili na oba oka, to može da znači da imate rizik od srčanog udara.

Ukoliko se zamagljen vid javlja u kombinaciji sa simptomima poput paralize jedne strane tela, otežanog razumevanja šta vam neko govori, zbunjenost i gubitak ravnoteže, odmah pozovite hitnu pomoć. Stručnjaci ističu da srčani udar može da se javi u svakom životnom dobu, ali ukazuju da su najugroženije osobe sa povećanim nivoom holesterola u krvi i visokim krvnim pritiskom.

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog lekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti.

Oko

screenshoot/Facebook

Foto: screenshoot/Facebook

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito na začetku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promene u telu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dve godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do slepila i ako se ne leči može biti smrtonosan, a očni lekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom delu mrežnjače.

U kombinaciji sa simptomima poput paralize jedne strane tela, otežanog razumevanja šta vam neko govori, zbunjenost i gubitak ravnoteže, odmah pozovite hitnu pomoć. Stručnjaci ističu da srčani udar može da se javi u svakom životnom dobu, ali ukazuju da su najugroženije osobe sa povećanim nivoom holesterola u krvi i visokim krvnim pritiskom.