Ana Bekuta
Alo!/Rajko Ristić
Ana Bekuta

Alo!/Rajko Ristić

Foto: Alo!/Rajko Ristić

Kao što smo već pisali, pevačica Ana Bekuta uspela je da smrša i za tri meseca izgubi 12 kilograma. Ovo je jelovnik kog se pridržavala i pomoću kog je postigla zavidan rezultat:

DAN 1

Doručak: Musli. Potrebno je: 30 g ovsenih pahuljica, 250 ml jogurta ili mleka (Ana zbog alergije ne koristi mlečne proizvode sa laktozom), 2 komada suvih kajsija, 50 g banane, 100 g višnji. Priprema: iseckati voće, staviti u činiju, preliti mlekom ili jogurtom. Jesti odmah ili sačekati 10 minuta.

Užina: 200 g bobičastog voća, 20 g badema.

Ručak: piletina sa kelerabom. Potrebno je: 150 g pilećeg belog mesa, 1 keleraba, čen belog luka, ¼ veze mirođije, 3 kašike maslinovog ulja, biber, kurkuma. Priprema: kelerabu očistiti i iseckati na kockice. Staviti u šerpu sa posoljenom vodom i kuvati oko 10 minuta dok ne omekne. U međuvremenu zagrejati tiganj i u dve kašike masinovog ulja ispeći file isečen na kockice ili šnite. Zatim u oceđenu kelerabu dodati meso, iseckan beli luk, biber, kukurkumu mirođiju i još jednu kašiku maslinovog ulja. Poklopiti šerpu i vratiti na ringlu još nekoliko minuta , promešati kako bi se ukusi izmešali.

Večera: krem supa od kukuruza i 2 ražana dvopeka. Potrebno je: kašika maslinovog ulja, komad praziluka ili belog luka, 100 g krompira, 100 g kukuruza šećerca, 300 ml bistre supe od povrća, 4 kašike pavlake, crni biber, malo vlašca za dekoraciju, Priprema: zagrejte ulje, propržite praziluk i beli luk. Dodajte kukuruz, krompir, kocku za supu i 300 ml vode. Dovesti do ključanja. Smanjite toplotu i kuvajte, uz povremeno mešanje, 30 minuta ili dok krompir ne omekne. Izblendirajte, pa dodajte pavlaku.

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana, debljina

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

DAN 2

Doručak: parfe od jogurta sa borovnicama i ovsenim pahuljicama. Potrebno je: 3/4 šolje (170 g) jogurta, šolja (150 g) zamrznutih borovnica, 30 g šolje ovsenih pahuljica, ¼ kašičica cimeta, malo stevije (po želji). Priprema: sastojke sipati u činiju i dobro promešati. Zasladiti cimetom i stevijom.

Užina: nekoliko kolutova ananasa.

Ručak: 200 g dinstana boranije i 150 g ispečenog pilećeg belog mesa. Za boraniju je potrebno: 200 g boranije, pola glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, 1 paradajz, malo mlevenog bibera, vegete, mlevene crvene paprike, sode bikarbone i maslinovog ulja, peršun za dekoraciju. Priprema: boraniju oprati i ocediti. Zagrejati ulje i staviti luk da se dinsta 10 minuta. Na luk staviti celu boraniju i paradajz koji je prethodno oljušten i iseckan na sitne kockee. Posudu poklopiti i na langanoj vatri dinstati pola sata. Posuti sa malo sode bikarbone. Kad boranija omekša, dodati iseckan beli luk, mleveni biber, vegetu i crvenu mlevenu papriku. Nastaviti dinstati na laganoj vatri 20-30 minuta uz povremeno mešanje. Dekorisati sa malo peršuna.

Užina: 2 kivija, 20 g badema, šolja jogurta.

Večera: potaž od bundeve i šargarepe i 3 ražana dvopeka. Za dve porcije je potrebno: 1/2 praziluka, kašika maslinovog ulja, 1/4 šolje celera, čen belog luka, 2 srednje šargarepe, šolja miksa bundeve i šargarepe (ili povrća po izboru), 2 šolje supe od povrća (kocka), biber, 3 kašike kisele pavlake, čaša vode. Priprema: zagrejte ulje u loncu na srednje visokoj temperaturi. Dodajte praziluk i celer, propržite 4 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk, pripremajte sve zajedno minut. Dodajte iseckanu šargarepu i povrće po izboru (brokoli, spanać, karfiol, bundevu, grašak, crvenu papriku). Dodajte bujon i vodu, kada proključa smanjite toplotu, poklopite posudu i kuvajte 20 minuta ili dok se povrće ne skuva. Gotov potaž izblendirajte (u više tura). Dodajte crni biber. Ukrasite pavlakom (ako ne postite ili kada niste na postu) i svežim biljem po vašem izboru.

Zdrava ishrana

profimedia

Foto: profimedia

DAN 3

Doručak: čia puding sa borovnicom i kokosom. Potrebno je: 3 supene kašike (30 g) čia semenki, 3 supene kašike (30 g) ovsenih pahuljica, 1/ šolje (120 ml) bademovog ili kravljeg mleka, supena kašika (5 g) ljuspica kokosa, 1/2 šolje (115 g) zamrznutih borovnica i stevija po želji. Priprema: pomešati pahuljice, čia semenke i mleko, staviti da odstoje 10 minuta, pa dodati borovnice, kokos i steviju.

Užina: 2 kivija.

Ručak: ćuspajz od šargarepe. Potrebno je (za više osoba): kg šargarepe, veća glavica crnog luka, 4-5 čena belog luka, maslinovo ulje, kašika brašna, limun, biber, vezica peršuna. Priprema: na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckanu glavicu crnog luka, dodati očišćenu i na tanke kolutove isečenu šargarepu, pobiberiti. Dinstati uz povremeno dodavanje malih količina tople vode, dok šargarepa ne bude mekana. Dodati sitno iseckan beli luk i brašno, promešati i dodati još malo vode. Iseckati peršunov list, iscediti sok od limuna i dodati u ćušpajz. Jesti toplo.

Užina: 2 kivija, 20 g badema.

Večera: 2 porcije potaža od karfiola i brokolija. Potrebno je: pola glavice karfiola, pola glavice brokolija, 4 šargarepe, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, vezica peršunovog lišća, dl pavlake, maslinovo ulje, vegeta, biber. Priprema: oprati karfiol i brokoli i razdvojiti ga na cvetove. Šargarepu očistiti i iseći je na štanglice. Staviti karfiol, brokoli i šargarepu da se kuvaju u vodi. Kad se skuvaju, izvaditi nekoliko cvetova brokolija i karfiola, nekoliko štangli šargarepe i staviti u blender. Luk iseckati i propržiti na maslinovom ulju. Ubaciti u blender i luk zajedno sa uljem i sve zajedno izblendirati. Kada je gotovo, vratiti u čorbu i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva. Pred kraj začiniti po ukusu, ubaciti peršun i pavlaku.

Kivi

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

DAN 4

Doručak: ovsena kaša sa voćem i jezgrastim voćem. Potrebno je: 30 g ovsenih pahuljica, ⅔ šolje (150 ml) vode, 1/4 jabuke, 2 supene kašike (18 g) miksa suvog grožđa i oraha/badema. Priprema: skuvati pahuljice, pa dodati iseckanu jabuku i orahe, bademe.

Užina: 2 kivija, 20 g badema, šolja jogurta.

Ručak: zimska salata i 200 g grilovanog pilećeg belog mesa. Potrebno je: 2/3 šolje brokolija, 2/3 šolje karfiola, 20 ml vode, 15 ml limunovog soka, beli luk u prahu, origano, prstohvat šećera, biber, 15 g maslina bez koštica, 2 sušena paradajza. Priprema: kratko prokuvati brokoli i karfiol dok ne omekne pa ocediti. U većoj činiji pomešati limunov sok, ulje, beli luk u prahu, origano, šećer i biber. Dodati povrće u činiju pa sve promešati. Staviti u frižider i ostaviti da se ukusi pomešaju 20 minuta uz povremeno mešanje. Neposredno pre jela dodati paradajz i masline.

Užina: kivi, 20 g badema, šolja jogurta.

Večera: 2 porcije potaža od tikvica i 3 ražana dvopeka. Potrebno je (za više osoba): 500 g (2-3 komada sveže tikvice sa korom), glavica crnog luka, 2 kašike maslinovog ulja, kašika putera, kašika brašna, 250 ml mleka, 250 ml vode, sveža ili suva mirođija, kašičica bibera.

Priprema: očistiti luk, isprati ga pod vodom i sitno iseći. Oštrom četkom ili oštrim, čistim, kuhinjskim sunđerom istrljati tikvice i dobro isprati pod vodom. Iseći ih zajedno s korom na krupnije komade. Bilo bi poželjno da tikvice nemaju velike semenke, a ukoliko ih imaju - odstraniti. U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, pa dodati iseckan luk i pržiti (uz mešanje) nekoliko minuta. Dodati isečene tikvice, biber i sušenu mirodjiju. Ako imate svežu mirođiju, dodajte je na samom kraju kuvanja. Poklopiti šerpu, pa dinstati tikvice 10 minuta. One će pustiti svoje sokove i dinstaće se u njima. Dodati kašiku putera i kašiku brašna. Promešati, pa dodati mleko i vodu. S obzirom da će brašno zgusnuti čorbu i hvataće se za dno šerpe, potrebno je često mešati. Kuvati desetak minuta na tihoj vatri, pa skloniti čorbu s ringle. Štapnim mikserom je izmiksati.

Ana Bekuta

Dejan Briza/Alo!

Foto: Dejan Briza/Alo!

DAN 5

Doručak: musli. Potrebno je: 30 g ovsenih pahuljica, 250 ml mleka ili jogurta, 2 komada suvih kajsija, 50 g banane, 100 g višnji. Priprema: ubaciti sastojke u činiju i dobro promešati.

Užina: 2 kivija i 20 g badema.

Ručak: piletina sa kupusom. Potrebno je: 150 g mesa, 1/2 kašike maslinovog ulja, 20 g slanine (mesnate), 20 g praziluka, 150 g kupusa, biber. Priprema: ispeći meso na maslinovom ulju, propržiti slaninu da bude hrskava, dodati luk, propržiti pa dodati i iseckan kupus (prethodno blago izdinstan). Sve zajedno ostaviti u tiganju (na vatri) još 10 minuta, začiniti.

Užina: krastavac.

Večera: 2 porcije potaža od spanaća. Potrebno je (za više osoba): 500 g spanaća, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašika maslaca, 3/4 l supe od kockice, 125 g kisele pavlake, biber, malo neutralne pavlake Priprema: opran i očišćen spanać sitno iseckajte. I beli luk sitno iseckajte, a crni luk izrendajte, pa propržite na maslacu. U tiganj dodajte spanać, pa nalijte supom od kocke. Pustite da čorba provri, po ukusu pobiberite, a kad se čorba prohladi, dodajte pavlaku. Pre nego što stavite pavlaku, čorbu izmiksujte u blenderu ili štapnim mikserom.

Ana je hranu speamala isključivo na maslinovom ulju. Uz biber je koristila i kurkumu.

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija