Pritisak
Shutterstock
Pritisak

Shutterstock

Pritisak, Foto: Shutterstock

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tela... Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gde bi mogli da vam preporuče odgovarajući lek.

Kod lekara

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak lekaru. Takođe, ako često dok mirujete osećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija lekarska provera. Kada tahikardiju prati i gubitak svesti, onda je lekarska pomoć urgrentna.

Merite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak merite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čoveka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Zdrave navike

Da bi sprečili pojavu tahikardije vežno je da ne preterujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vežbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vreme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.