Bol u bubrezima
Shutterstock
Bol u bubrezima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na sreću, priroda misli na njih, pa nam je dala dva - zato što su toliko bitni i zato što ih tako nemilice trošimo.

Kako vuku zdravlje

Značaj bubrega ogleda se u prometu tečnosti kroz naše telo. Voda čini između 50 odsto i 75 odsto čovečijeg organizma, u zavisnosti od starosnog doba. Ona ispunjava ćelije, prenosi hranljive materije do svih delova tela, učestvuje u odstranjivanju štetnih materija, regulaciji temperature i minerala, kiselo-bazne ravnoteže. Voda je sinonim za život, a bubrezi rukovode njom.

Šta im remeti funkciju

Preterani rad. A to se dešava kada unosimo tešku, masnu, začinjenu hranu i to često, kasno i u većim količinama. Ipak, najviše im smetaju - nerešena osećanja.

Psihosomatski gledano, bubrezi su povezani sa brigom, strepnjom, strahom, traumom. To su stanja i osećanja sa kojima se svako od nas u određenoj meri suočava svakoga dana. Međutim, ukoliko ta stanja postanu hronična, trajna i intenzivna, razbolećemo se baš na ovom mestu.

Bubreg Dijaliza Trgovina organima

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priroda misli o nama

Zakoni prirode nam daju uputstva kako da negujemo svaki svoj deo i ako bismo znali da ih pročitamo, oni bi nam rekli i ovo: bubrezi se regenerišu između 17 i 19 časova u toku dana, pa tada treba piti puno tople tečnosti. Oni tesno sarađuju sa debelim crevom koje je aktivno između sedam i devet sati ujutru, pa zato ne treba jesti kasno jer dobra i redovna probava utiče na bubrege.

Takođe, Mesečeva gravitacija ne pomera samo okeane i mora nego i vodu u nama, pa nam može pomoći da očuvamo i bubrege. Kada je pun mesec, treba jesti laganije i posnije, a kada je mlad, treba piti mnogo tečnosti i čistiti organizam.

Bubreg

shutterstock

Bubreg, Foto: shutterstock